5 Adımda Dua Çiçeği Saksı Değişimi
Evinizin en eşsiz bitkileri arasında yer alan dua çiçeği saksı değişimi zamanı geldi! Siz de yazımızdaki adımları uygulayarak ve püf noktalarına dikkat ederek, dua çiçeğinin saksısını değiştirebilirsiniz.
En güzel salon bitkileri arasında yer alan dua çiçeği, saksısının sık sık değiştirilmesinden hoşlanmaz. Ancak yine de belli dönemlerde saksısı değiştirilmelidir. Çünkü aynı saksıda kalması da, büyümesi için engeldir. Aşağıdaki adımları uygulayarak, başarılı bir saksı değişim süreci yaşayabilirsiniz.
5 Adımda Saksı Değişimi
- Öncelikle mevcut saksıdaki dua çiçeğini az miktar su ile sulamanız gerekir. Bu, toprağınızın daha hafif olmasını ve dua çiçeğini daha kolay çıkarmanızı sağlar.
- Dua çiçeğini saksısından çıkarırken dikkatli olun ve köklerinin zarar görmemesi için dikkatli olun. Çünkü köklerine çok fazla dokunmanız, yapraklarının solmasına neden olur.
- Saksıyı yarısına kadar toprakla doldurun ve dua çiçeğini bu saksının tam ortasına yerleştirin. Gövdesinin üst kısmının, saksının üst seviyesine gelecek şekilde yerleştirmeye dikkat edin.
- Çiçeği saksıya yerleştirdikten sonra, boş kalan kısımlara toprağı azar azar ekleyin ve etrafını doldurun.
- Yeni saksısına yerleştirdiğiniz dua çiçeğinin toprağını hafif bir şekilde sulayın.
Dua Çiçeği Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Senede 1 kere olacak şekilde ve bahar aylarında saksı değişimi yapılması idealdir. Çünkü bahar aylarındaki mevsim sıcaklığı, bitkinin yeni saksısına adapte olması açısından da yeterlidir. Ancak bazı durumlarda da dua çiçeği saksı değişimi yapabilirsiniz.
- Dua çiçeğinin kökleri saksının üstüne doğru çıkmış olabilir.
- Düzenli sulama yaptığınız halde toprağı dokusunu kaybedip çamurlaşmış olabilir.
- Dua çiçeğinin toprağı çökmüş ve köklerinin etrafında yeterli miktarda toprak kalmamış olabilir.
Yukarıdaki durumlardan bir ya da birkaçı gerçekleştiğinde de, dua çiçeğinin saksısını değiştirebilirsiniz.
Dua Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Dua çiçeği, nemli ve yüksek drenaj seviyesine sahip olan toprakları oldukça sever. Ancak bu, ıslak ve çamur halinde bir toprak demek değildir. Toprağı kontrol ettiğinizde, hafif nemli olması yeterlidir. Dua çiçeği, bol miktarda organik madde içeren topraklarda daha iyi yetişir. Toprağınızda bol miktarda organik madde bulunmuyorsa, kompost veya peletli gübre ekleyerek toprağınıza bol miktarda organik madde ekleyebilirsiniz. Toprağın pH değerinin asidik olması iyidir. Ancak pH değeri 6,5-7,5 arasında olan topraklarda da iyi yetişir.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dua çiçeği saksı değişimi adımları arasında en önemlisi de, doğru saksıyı seçmenizdir. Aşağıdaki noktalara dikkat ederek çiçeğiniz için en sağlıklı saksıyı bulabilirsiniz.
- Bu güzel çiçeğin yeni saksısı, mevcut saksıdan 2 parmak kadar daha geniş olmalıdır. Yani 1 numara büyük bir saksı kullanmanız yeterli olacaktır.
- Dua çiçeği nemi çok sever ve toprağı sürekli nemli kalır. Ancak fazla suyu atabilmesi çok önemlidir. Bu nedenle saksının altında mutlaka drenaj deliklerinin olması gerekir.
- Fazla suyu atabilmeniz için saksı altında bir tabak olmasına dikkat edin. Böylece fazla su drenaj deliklerinden tabağa iner. Tabaktaki suyu boşalttığınızda köklerinin çürümesini engellersiniz.
Dua Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Dua çiçeğinin en az 8 ay boyunca aynı saksıda kalması gerekir. Bu nedenle sık sık saksı değişimi yapmaktan kaçınmalısınız.
- Bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için ana gövdeye bağlandığı noktadan keserek üzerindeki ölü yaprakları budayabilirsiniz. Budama işlemi için en uygun zaman, ilkbahar mevsiminin başlangıcıdır.
- Dua çiçeğini yaz aylarında 2-3 haftada bir dengeli, suda çözünür bir gübre ile besleyebilirsiniz. Kış ayları bitkinin uyku dönemi olduğu için, gübreleme yapmanız gerekmez.
- Eğer dua çiçeği saksı değişimi sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlar ve bitkiye iyi bakarsanız, yılda 1-2 kez pembe renkli küçük çiçeklerini görebilirsiniz.
Cicek.com’daki bu yazımızı okuduktan sonra, dua çiçeği saksı değişimi sürecinin tüm aşamalarını ve püf noktalarını öğreneceksiniz!