Birkaç Adımda Fesleğen Saksı Değişimi
Fesleğeninize gözünüz gibi baktınız, şimdi sıra onun saksısını değiştirmeye geldi! Cicek.com’daki bu yazımızda, fesleğen saksı değişimi sürecini ve dikkat etmeniz gerekenleri öğreneceksiniz!
Fesleğen, genel olarak saksı değişimi isteyen bir bitki değildir. Büyümesi hızlı olsa da, düzenli budama yaptığınızda saksısında uzun süre yaşar. Ancak yine de bazı durumlarda saksının değişmesi gerekir. Sizin için birkaç adımda fesleğen saksı değişimi sürecini anlattık…
5 Adımda Saksı Değişimi
- İlk olarak saksısını değiştireceğiniz fesleğen bitkisine birkaç gün öncesinden itibaren su vermeyi durdurun. Böylece toprağın kurumasını ve fesleğenin köklerinin daha kolay çıkmasını sağlarsınız.
- Saksının içindeki fesleğeni dikkatli bir şekilde çıkarın. Köklerinin çok sıkışmış olması durumunda, toprağı bir tahta çatal yardımıyla hafifçe kazıyarak açabilirsiniz.
- Çıkardığınız fesleğenin köklerini kontrol edin. Eğer çürüme varsa çürük kısımları ayırın.
- Fesleğeni yeni saksısına alın. Saksının tabanına drenaj delikleri olmasına dikkat edin. Bu sayede suyun fazla kalıp, fesleğenin köklerinin çürümesini önlersiniz.
- Fesleğeni yeni saksıya aldıktan sonra, toprağın üst kısmını hafifçe sıkıştırın ve toprağı hafif nemli kalacak şekilde su verin.
Fesleğen Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Tıpkı çoğaltma işlemi gibi, fesleğen saksı değişimi için de uygun bir zaman vardır. İlkbahar ve yaz ayları, bu güzel bitkinin saksısını değiştirmek için en ideal dönemdir. Çünkü bu mevsimlerdeki hava sıcaklık oranı ve nemlilik, fesleğenin saksısının değiştirilmesi için elverişlidir. Daha soğuk aylarda saksı değişimi yaparsanız, bitkinin şoka girmesine ve ölmesine neden olabilirsiniz.
Fesleğen Bitkisinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Toprak, fesleğen saksı değişimi sürecinin önemli bir adımıdır. Çünkü bitkinin tutunduğu yer, topraktır. Toprak ne kadar doğru olursa, fesleğen bitkisinin büyümesi de o kadar sağlıklı bir şekilde gerçekleşir. Fesleğen, mineral ve humus açısından zengin olan toprakları sever. Bol besinli bir toprak, saksı değişimi yaşayan fesleğenin çok daha hızlı bir şekilde adapte olmasını sağlar. Aynı zamanda toprağının drenaj seviyesi yüksek olmalıdır. Çünkü fesleğen çok nemli ve sulu toprakta büyüyemez. Söz konusu fesleğen ise, su geçirmeyen topraklardan uzak durmanızı öneririz.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eski saksıya veda, yeni saksıya merhaba! Siz de fesleğen saksı değişimi yapmak istiyorsanız, saksı seçimine özen göstermelisiniz. Aşağıdaki 3 maddeyi inceleyerek, uygun saksıyı seçebilirsiniz.
- Fesleğen, çok büyük saksılarda yaşayan bir bitki değildir. Bu nedenle yeni saksısı eski saksısından sadece 1 numara büyük olabilir.
- Fesleğen bitkisinin suyu sevmediğini belirtmiştik. Susuzluğa dayanabilen bu bitkinin toprağının drenaj delikleri bulunması önemlidir. Böylece fazla su, bu deliklerden akıp gidecektir.
- Seçtiğiniz saksının altında bir tabak bulunmasına özen göstermelisiniz. Böylece fazla su tabağa birikir ve kontrollü sulama yapmanız kolaylaşır.
Fesleğen Bitkisi Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Fesleğenin saksısını değiştirdikten sonra, birkaç gün boyunca daha az su verin. Bu, fesleğenin yeni saksı ve toprağa uyum sağlamasına yardımcı olur.
- Bu bitkinin drenajlı toprak ve saksı sevdiğini belirtmiştik. Drenaj seviyesini artırmak için saksının en alt kısmına çakıl taşları yerleştirebilirsiniz. Aynı zamanda sert kuruyemiş kabukları da ekleyebilirsiniz.
- Fesleğen doğrudan güneş ışığı almayı ve aydınlık ortamları sever. Saksı değişimi gerçekleştikten sonra günde en az 4 saat boyunca güneş ışığı altında tutabilirsiniz.
Fesleğen saksı değişimi işte bu kadar kolay! Siz de fesleğenin kokusuyla büyülenmeye devam etmek için, zamanı geldiğinde saksısını değiştirebilirsiniz. Bu yazımızın saksı değişimi konusunda rehber niteliğinde olduğuna eminiz!