Bitkilerim Saksı Değiştirdikten Sonra Neden Ölüyor?
Bitkileri tekrarlamak, onlara büyümek ve gelişmek için yeterli alan ve kök alanı sağlamak için genellikle gereklidir. Ancak, bitki için oldukça stresli olabilir! Bitkilerimin saksı değiştirdikten sonra neden öldüklerini bilmek istiyorsanız okumaya devam edin – size bunun nedenlerini anlatacağız ve gelecekte bu sorundan kaçınmanıza yardımcı olmaya çalışacağız. İşte saksı değişimi sonrası yapılması gerekenler
Bir bitkinin saksısını değiştirmek, ev taşımaya benzer – çok fazla stres var ve bu büyük bir değişiklik. Saksı değişimi sonrası yapılması gerekenler de bu nedenle bir hayli önemlidir.
Bitkilerinizin, yeni evlerine yerleştiklerinden ve şoktan ölmediklerinden emin olmak için, saksı değiştirdikten sonra biraz daha fazla ilgiye ihtiyacı vardır (yine de yaşlılıktan ölebilirler)!
Bazen, nazik olmak için elimizden gelenin en iyisini yapsak da, saksı değiştirme sırasında kökler kırılabilir veya zarar görebilir ve bu, bitkinin en iyi halinden daha az görünmesine neden olabilir.
İçine sakladığınız toprağın doğru türde bir toprak olup olmadığını kontrol edin – bitkilerinizin iyi besinlerin yanı sıra iyi drenaja da ihtiyacı vardır.
Bir saksı değişiminden sonra her zaman iyi sulama içgüdümüzdür – sonuçta, bitkilerimiz küçük bir şımartılmayı hak etmiyor mu?
Ancak, saksı değiştirmenin şokundan hemen sonra çok fazla su gerçekten yarardan çok zarar verebilir.
Saksı Değiştirdikten Sonra Bitkileri Nasıl Canlı Tutarsınız?
Bazı bitkiler saksı değiştirdikten sonra gelişirken, diğerleri şoktan biraz devrilebilir! Bununla birlikte, bu sorunları en aza indirmenin yolları vardır:
- Bitkinizi saksı değiştirmeden birkaç gün önce iyice sulayın. Bu, şoku azaltabilecek hidratlı olmasını sağlayacaktır.
- Köklere dikkat edin. Saksıya bağlı bir bitki çok sıkı örülmüş köklere sahip olabilir; zarar vermemek için bunları ayırırken dikkatli olun.
- Eski saksıdan 10 cm’den daha büyük olmayan bir saksı seçin. Çok fazla alan, aniden bitkiyi şok edebilir ve iyi büyümesini engelleyebilir.
- Bitkiniz zaten hasta görünüyorsa, saksı değiştirmeden önce onu sağlığına kavuşturmaya çalışın. Bu her zaman mümkün olmayabilir, ancak saksı değiştirmenin neden olabileceği stresi en aza indirebilir.
- Kökler aşırı sulanma veya haşere problemlerinden zarar görmüşse, saksı değiştirmeden önce hasarlı kısımları çıkarmalısınız.
- Drenaj ekleyin. Saksıya birkaç çakıl veya biraz çakıl koymak iyi bir fikirdir çünkü bu, bitkinin su altında kalmamasına yardımcı olacaktır.
- Sulamayı bırakın. Bitkinizi strese sokmamak için sulama kabından biraz ara verin veya sadece çok hafifçe sulayın.
- Biraz yem ekleyin. Saksı değiştirdikten sonra bitkinizin saksısına bir miktar suda çözünür gübre koymak, gücünü geri kazanması için ona birkaç besin maddesi daha vermelidir.
Saksı Değişimi Sonrası Bir Bitkinin İyileşmesi Ne Kadar Sürer?
Bu, birçok faktöre bağlıdır. Bazı bitkiler hiçbir şey olmamış gibi geri dönerken, diğerleri biraz daha uzun sürebilir.
Daha büyük bitkilerin iyileşmesi daha uzun sürer, çünkü saksı değiştirme işlemi daha büyük bir iş olurdu ve daha şok edici olabilir.
Daha küçük bitkiler genellikle biraz daha hızlı geri gelir ve birkaç hafta içinde tam sağlığına kavuşur.
Bitkiniz sarkık yapraklar, solmuş dallar ve hatta renk değişikliği veya yaprak ölümü belirtileri gösterebilir. Bunların hepsi, saksı değiştirmenin neden olduğu köklerde bozulmadan kaynaklanır, ancak doğru bakımla hızla geçmelidir.
Saksı Değiştirdikten Ne Kadar Süre Sonra Sulayabilirim?
Saksı değiştirildikten sonra bitkinizi sevmek ve sağlıklı bir şekilde bakmak istiyorsunuz, değil mi? Genellikle bu, saksı değişimi sonrası bolca sulamak gerektiği gibi algılanıyor. Aslında bu yapabileceğiniz en iyi şey değil – hatta bunu yapmak bitkiniz için zararlı bile olabilir.
Bir şoktan hemen sonra çok fazla su, bitki toparlanmaya çalışmak için kendi içine çekildiğinde, aslında onu daha fazla strese sokabilir.
Yaklaşık bir hafta sulama yapmadan bitkinize yeni yerine alışması için zaman vermeye çalışın. Bu süreden sonra istediğiniz zaman sulayabilir ve bitkinizin mutlulukla serpilmesini izleyebilirsiniz.
Saksı Değiştirirken Eski Toprağı Değiştirmeniz Gerekir mi?
Bitkilerinizi saklarken eski toprağı çıkarmak biraz zor bir denge… Bir yandan faydalı olabilir, diğer yandan bitkiyi strese sokma riskini alırsınız.
- Bitkinizi haşere istilası nedeniyle saksı değiştiriyorsanız, kesinlikle mümkün olduğunca eski toprağı çıkarmalısınız. Toprağı bu şekilde değiştirmek, istila eden canlıların yumurtalarını ve canlı bedenlerini uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.
- Ancak, toprağı çok fazla çıkarırsanız ve istemeden bitkinin köklerini kırarsanız, mutsuz bir bitkiye sahipsiniz demektir!
- Bitkiniz için biraz daha fazla yer açmak için sadece saksı değiştiriyorsanız, çok fazla toprağı çıkarmak için çok fazla endişelenmenize gerek yok.
- Bitkinin köklerinde biraz eski toprak bırakmak aslında iyi bir şey olabilir.
- Bitkinizin ektiğiniz mevcut toprakta yeterince gelişmediğini keşfetmiş olabilirsiniz – bu durumda, saksı değiştirmeden önce eski toprağı çıkarmak kesinlikle kabul edilebilir. Bir bitkiyi sevmediği toprağa değil, sevdiği toprağa saksılamak zarar değil, sadece yarar sağlar. Dikmeden önce her bitkinin kendi gereksinimlerine göre kontrol edin!
Biraz bilgi sahibi olmak, sağlıklı ve mutlu bitkiler yetiştirebilmenin anahtarıdır. Artık saksı değiştirmenin en iyi yollarını biliyorsunuz, bitkilerinizin alanını artırabilirsiniz!