Tüm Adımlarıyla Antoryum Çiçeği Saksı Değişimi
Güzeller güzeli antoryum çiçeğiniz büyüdü ve saksı değişim zamanı geldi! Cicek.com’daki bu yazımızda antoryum çiçeği saksı değişimi adımları tüm püf noktalarıyla sizi bekliyor!
Her çiçek gibi antoryum çiçeğinin de kökleri büyüdükçe saksı değişimi yapmanız gerekir. Yılda 1 kez de olsa antoryum çiçeğinin saksısını değiştirmek, bitkinin hızlı büyümesini ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar. Çünkü köklerin büyümesi ile birlikte antoryum çiçeğinin yaşam alanı daralır ve kökler hareket edemez. Saksısını değiştirdiğiniz zaman bu güzel çiçeğin nasıl bir coşkuyla büyümeye devam ettiğini siz de göreceksiniz! Bu yazımızda birkaç adımda antoryum çiçeği saksı değişimi aşamalarını ve bu süreçte uygulayabileceğiniz püf noktalarını sizin için derledik!
5 Adımda Saksı Değişimi
Eğer antoryum çiçeği saksı değişimi yapmak istiyorsanız, sadece 5 adımda bu süreci sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz! Aşağıdaki adımları sırayla uygulamanız yeterli olacak!
- Bir elinizle bitkiyi tutarken diğer elinizle saksıyı tutmanız gerekir. Sonrasında dikkatli bir şekilde bitkiyi yan yatırmalı ve saksıdan hafif eğimle birlikte çıkarmalısınız.
- Saksıdan çıkardığınız antoryum çiçeğinin köklerindeki toprağı temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda kökleri karışmışsa veya herhangi bir çürüme varsa, budama yapabilirsiniz.
- Antoryum çiçeğinin yeni saksısını yarısına kadar toprakla doldurabilirsiniz. Bu toprağın, çiçek için uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
- Elinizle antoryum çiçeğini dikkatli bir şekilde tutarak saksının tam ortasına yerleştirmelisiniz. Kalan kısımları da toprakla doldurabilirsiniz.
- Tüm saksıyı doldurduktan sonra, toprağın yüzeyini elinizle hafifçe bastırarak düzleştirebilirsiniz.
Antoryum Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Antoryum çiçeği için en ideal toprak, vitamin ve mineral açısından zengin olan topraktır. Bu güzel çiçeğin toprağının içinde yaprak çürüntüsü, ağaç kabuğu, gübre, ponza taşı bulunması, bitki için oldukça verimlidir. Eğer ideal bir toprak karışımı istiyorsanız, 2 ölçü bahçe toprağının içine 2 ölçü ponza taşı ekleyebilirsiniz. Üzerine 1 ölçü sığır gübresi, 1 ölçü yaprak gübresi ve 1 ölçü kestane toprağı ekleyerek karışımı humus açısından zengin bir hale getirebilirsiniz. Hazır toprak kullanıyorsanız, içine 4’te 1 oranında ponza taşı ekleyerek toprağı zenginleştirebilirsiniz.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Antoryum çiçeği saksı değişimi yapacaksanız, saksıyı da iyi seçmeniz gerekir. Çünkü saksı seçimi, en az toprak seçimi kadar önemlidir. Aşağıdaki noktalara dikkat ederek antoryum çiçeği için uygun koşulları sağlayabilirsiniz.
- Bu güzel çiçek çok geniş ya da çok derin bir saksıya ihtiyaç duymaz. Bu nedenle yeni saksısının mevcut saksıdan 1 numara büyük olması yeterlidir.
- Antoryum çiçeği havadar koşulları sever. Toprağının havadar olması kadar, saksısının da hava alması önemlidir. Bu nedenle saksının altında drenaj deliklerinin olması gerekir.
- Kırmızı yaprakları ile antoryum, fazla suyu sevmez. Hatta fazla su alması, köklerini çürütebilir. Bu nedenle saksısının altında mutlaka tabak olmalıdır ve fazla su bu tabaktan atılmalıdır.
Antoryum Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Antoryum çiçeği saksı değişimi için en uygun zaman Mayıs ayıdır. İlkbahar aylarında saksı değişimi yaparak antoryum çiçeğini yeni saksısına taşıyabilirsiniz.
- Saksı değişimi yaparken bulunduğu ortamın sıcaklığına ve rüzgar almamasına dikkat etmeniz gerekir. Sıcaklığın 15 derece altına düşmemesi oldukça önemlidir.
- Antoryum çiçeğinin saksısını değiştirdikten sonra, her tarafının eşit derecede güneş ışığı alması önemlidir. Bu nedenle saksının yerini belirli aralıklarla değiştirebilirsiniz.
- Bu güzel çiçeği yeni saksısına dikerken, bir önceki saksısı ile aynı derinliğe dikmenizde fayda var. Böylece kökleri aynı oranda güneş ışığını alır ve bitki şoka girmez.
Antoryum çiçeği saksı değişimi sürecinin tüm uygulama adımlarını ve püf noktalarını yazımızda bulabilirsiniz! Eğer sağlıklı bir şekilde antoryum çiçeğini büyütmek istiyorsanız, yılda 1 kez saksı değişimi yapmayı unutmayınız!