Kesin Sonuç Veren Taş Kaktüs Çoğaltma Yöntemleri
Güvenilir bir taş kaktüs çoğaltma yöntemi arıyorsanız, bu yazımızı mutlaka okumalısınız! Kesin sonuç veren yöntemler, aşağıda sizi bekliyor!
Görünümüyle tüm dikkatleri üzerine çeken bu güzel kaktüsün 2 çoğaltma yöntemi bulunuyor.
- Tohum ile Çoğaltma Yöntemi
- Yapraktan Çoğaltma Yöntemi
Siz de taş kaktüs çoğaltma yöntemleri arasında sizin için en uygun olanını seçerek, bu güzel kaktüse yaşam alanlarında daha fazla yer açabilirsiniz!
Tohum ile Taş Kaktüs Çoğaltma Yöntemi
Taş kaktüs çoğaltma yöntemleri arasında ilk sırada tohum yöntemi geliyor. Bu yöntem sayesinde dilediğiniz sayıda taş kaktüs yetiştirmek mümkün! Hazırsanız, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz!
- Öncelikle elinizdeki tohumların kaliteli olduğundan emin olmanız gerekir. Özellikle bayat tohum kullanmanız çoğaltma işleminin başarısız sonuçlanmasına neden olur.
- Sonrasında tohumları toprağa serpin ve üzerini ince bir toprak tabakası ile kapatın. Tohumları çok derine ekmemeye dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde filizlenmesi oldukça zor olur.
- Tohumlar filizlenene kadar toprak kurudukça sulama yapmalısınız. Toprağı sürekli nemli tutmak, filizlenmesi için oldukça önemlidir.
- Filizler oluşmaya başladığında sulama oranını azaltabilirsiniz. Çok fazla sulama yaparsanız filizlerin çürümesine neden olabilirsiniz.
- Filizler yeterli boyuta ulaştığında günde en az 6 saat güneş ışığı almasına özen göstermelisiniz.
- Bir süre sonra yaprakların oluşmaya başladığını göreceksiniz.
Yapraktan Taş Kaktüs Çoğaltma Yöntemi
Bir diğer taş kaktüs çoğaltma yöntemi, yaprakları ayırarak yapmaktır. Bunun için olgun ve sağlıklı bir bitkiye ihtiyacınız vardır. Aşağıdaki adımları doğru sırayla uygulayarak, taş kaktüsü çoğaltabilirsiniz.
- Öncelikle bitkinin doğal süreçte yapraklarının ikiye ayrılmasını beklemeniz gerekir. Yapışık olan yaprakları ayırmamanızı tavsiye ederiz.
- Eğer yapraklar ayrılmışsa, dikkatli bir şekilde bitkiyi topraktan çıkarabilirsiniz.
- Bitkiyi çıkardıktan sonra köklerindeki toprağı temizlemeniz gerekir.
- Sonrasında dikkatli bir şekilde her bir yaprağın bir kökü olacak şekilde yaprakları ayırmalısınız.
- Ayırdığınız yaprakları özel kaktüs toprağına kökleri dipte kalacak şekilde dikebilirsiniz.
- Bu yeni kaktüsleri aydınlık ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda konumlandırmanız gerekir.
- Çok fazla sulamadan, toprağının hafif nemli kalmasına dikkat ederek sulama yapabilirsiniz.
- Yaz dönemi geldiğinde genç kaktüsleri tam güneş ışığı alan bir ortamda konumlandırmanız yeterli olacaktır.
Taş Kaktüs Ne Zaman Çoğaltılır?
Taş kaktüs çoğaltma işleminin en önemli adımı, doğru zamanda işlem yapmaktır. Bunun için en uygun zaman ise ilkbahar mevsiminin son aylarıdır. Özellikle mayıs ayında çoğaltma işlemi yaparsanız, kesin sonuçlar almanız mümkündür. Özellikle kış ayından önce çoğaltma işlemini yapmanızda fayda var. Çünkü kış ayında bitki kış uykusuna yatar ve durgunluk dönemi başlar. İlkbahar mevsimindeki sıcaklık ve nem oranı, taş kaktüs çoğaltma işlemi için en elverişli zamandır.
Taş Kaktüs Çiçeğini Çoğaltmanın Püf Noktaları
- Eğer tohum ile çoğaltma yöntemini seçtiyseniz, sabırlı olmanızda fayda var. Çünkü fidelerin tam olarak olgunluğa erişmesi ve taş kaktüsün çiçek açması birkaç yıl sürebilir.
- Yapraktan taş kaktüs çoğaltmak istiyorsanız, yaprakları ayırmak için elle müdahale etmemeniz gerekir. Yaprakların kendi kendine ayrılmış olması oldukça önemlidir.
- Tohum ile çoğaltma yaparken tohumları uygun aralıklarla saksıya ekmelisiniz. Bir saksı için birden fazla tohum kullanabilirsiniz. Çünkü taş kaktüs genelde birlikte yaşayabilen bir türdür.
- Çoğaltma işlemini yaparken bulunduğunuz ortamın sıcaklığının 10 derece altına düşmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde bitki şoka girer ve çoğaltma işlemi başarısızlık ile sonuçlanır.
Cicek.com’daki bu yazımızda; taş kaktüs çoğaltma yöntemlerini, bu yöntemlerin uygulama adımlarını ve püf noktalarını sizinle paylaştık. Siz de yazımızı okuyarak taş kaktüs çiçeğini çoğaltabilir ve yaşam alanlarında bu güzelliğe yer açabilirsiniz!