Tüm Püf Noktalarıyla Taş Kaktüs Bakımı
Taş mı yoksa kaktüs mü? İddia ediyoruz, daha önce bu kadar ilginç bir bitki görmemişsinizdir! Cicek.com’daki bu yazımızda, görünümüyle herkesi etkileyen taş kaktüs bakımı hakkında aradığınız tüm bilgileri bulacaksınız!
Lithops ya da taş kaktüs… Adı ne olursa olsun bu bitkinin çok ilginç bir özelliği var! Adeta bir çakıl taşına benzeyen bu özel bitki, bir sukulent türüdür. Birbirine yapışan iki yuvarlak yapraktan oluşan bu kaktüsler, oldukça yavaş bir şekilde büyürler. Toprağı sararak gelişen taş kaktüsler, yılda sadece 1 kez ortaya çıkarlar. Yeni yapraklar çıktığında da eski yapraklar toprağa veda eder. Birbirine yapışık olan bu yapraklarının arasındaki boşluktan çiçekleri de açar. Taş kaktüs bakımı 3 önemli adımın uygulanması ile gerçekleşir! Hazırsanız, bu adımları incelemeye başlayalım.
1. Adım: Sulama
Taş kaktüs bitkisinin ana vatanı Güney Afrika’dır. Bu bölgeye özgü sulama şekline alışık olan taş kaktüsler, mevsimsel sulama ritüeline uygundur. İlkbaharda çıkmaya başlayan yapraklar, bol su ister. Yaz aylarında da suya ihtiyaç duyan bu kaktüsleri, toprağı her kuruduğunuzda sulamanız gerekir. Sulamanın kontrollü yapılmasında büyük fayda var. Aksi halde bu güzel kaktüslerin çürümesine neden olabilirsiniz. Sonbahar dönemi, kaktüsün çiçeklenme dönemidir. Bitkiyi çiçeklenmeye hazır hale getirmek için sulama yapmaya dikkat etmelisiniz. Kış aylarında ise bitki kış uykusuna yatar. Bu nedenle sulama yapmanız gerekmez. Bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını, büzüşmeye başlamasından da anlayabilirsiniz.
2. Adım: Işık
Lithops, tüm yıl boyunca ışık isteyen bir bitkidir. Günde en az 6 saat boyunca güneş ışığına ihtiyaç duyan taş kaktüsler, aydınlık yerleri oldukça sever. Eğer bu kaktüsleri ev ya da ofis gibi kapalı bir ortamda yetiştirecekseniz, güneydoğu veya güneybatı cephesindeki pencere önlerini tercih edebilirsiniz. Balkon ya da bahçe gibi açık hava ortamlarında da, tam güneş ışığı alan bir konumda yetişebilirler. Özellikle yaz mevsiminde taş kaktüsleri açık havada yetiştirmenizde fayda var. Ancak ilkbahar mevsiminde doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu dönemdeki güneş ışıkları yapraklarını yakabilir. Eğer yapraklarında kahverengi lekeler oluştuysa, güneş ışığına alışana kadar 1-2 hafta boyunca yarı gölge bir alanda konumlandırmanız gerekir.
3. Adım: Toprak
Taş kaktüsler, toprak seçiminde de oldukça zahmetsizdir. Besin açısından zengin olan topraklardan pek hoşlanmayan bu kaktüs, besin değeri açısından daha düşük bileşenlere sahip olan topraklarda yaşar. Eğer bu kaktüsü yüksek besin değerine sahip bir toprağa yerleştirirseniz, yapısal bozuklukların görünmesi kaçınılmaz olur. Taş kaktüs, bir sukulent türü olduğu için drenaj oranı yüksek olan toprakları sever. Özellikle kumlu topraklar, taş kaktüs için oldukça idealdir. Eğer taş kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyorsanız, özel bir karışım hazırlamanızda fayda var. %50 oranında saksı toprağı ve %50 oranında da kum ekleyerek bu özel karışımı elde edebilirsiniz. Kum malzemesi olarak ponza taşı ya da lav tercih edebilirsiniz.
Taş Kaktüs Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Bitki durgunluk dönemindeyken çok fazla kuruduğunda büzüşmeye başlar. Böyle bir durumda hafif oranda sulama yapabilirsiniz.
- Taş kaktüsleri sularken yapraklarına su gelmemesine dikkat etmelisiniz. Sadece toprağını ıslatmanız yeterli olacaktır.
- Eğer ışığı yeterli oranda alamazsa bitkinin yaprakları fazla bir şekilde uzar ve rengi değişir.
- Normal oda sıcaklığında rahatlıkla yaşar. Yaz sıcaklıkları ise onun için idealdir. Sıcaklık 10 °C’nin altında olmamalıdır. Kış aylarında ise 8-15 °C arasındaki sıcaklıklar uygundur.
- Bitkinin toprağı oldukça geçirgen olmalıdır. Bu nedenle saksının en alt kısmını çakıl taşları ile doldurabilir ve geçirgenliği artırabilirsiniz.
Cicek.com’daki bu yazımızda, taş kaktüs bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabını sizin için verdik! Siz de en önemli 3 adımı uygulayarak ve püf noktalarına dikkat ederek taş kaktüs bakımı konusunda bir uzman olabilirsiniz!