Tüm Püf Noktalarıyla Sardunya Bakımı
Kokulu yaprakları ve rengarenk çiçekleri ile sardunya, evlerimizde ve bahçelerimizde en çok tercih edilen bitkilerden biridir. Sardunyalar, bakımı en kolay ve çevreye en hızlı uyum sağlayan bitkiler oldukları için onu vazgeçilmez kılıyor.
Sardunya nasıl yetiştirilir? En sevdiği ortam nasıl olurdu? Evde ve bahçede sardunya bakımının püf noktaları nelerdir, hepsi bu yazıda.
Sardunya Bakımı
Cüce, sarmaşık ve normal dahil olmak üzere birkaç sardunya türü vardır. Cüce türleri 30 40 cm ye kadar büyür. Sardunyalar havadar ve nemli ortamları sever.
Sardunyalarınızı çoğaltmak için “Sardunya Nasıl Çoğaltılır?” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Sardunyalar, ilk bahardan son baharın sonuna kadar bolca çiçek açmaya devam eder ve yıl boyunca çiçek açmaya devam ederler. Sardunyalarınızın solmuş çiçeklerini çıkarmak yeni çiçeklerin açılmasını hızlandıracaktır. Aşağıdaki adımlar sardunya bakımı için temel noktalardır;
- Saksı Seçimi
Sardunyalarınızı 15 ila 20 cm çapında orta boy saksılara dikmenizi öneririz. Saksı seçimi olarak sardunyalar çok seçici değildir ancak kullanacağınız saksıların delikli olması gerekmektedir.
- Toprak Seçimi
Sardunyalar toprak olarak çok seçici olmasalar da en uygun ve güzel toprak, çiçekli bitkiler için satılan bol turba ile nemi tutan havadar topraklar olmalıdır. Her yıl ilk baharda yapılacak bir toprak değişikliği sardunyalarınızın daha iyi ve sağlıklı çiçek açmasını sağlayacaktır. Toprağı değiştirirken maksimum bir boy saksı kullanmanız çiçeğiniz için en uygun seçim olacaktır.
- Işık
Sardunyalarınız günde en az 4-5 saat güneş alan aydınlık yerlerde yetiştirilmelidir. Bu koşulların sağlanmadığı bir ortamda çiçeklerinizin yaprakları daha küçük, dalları daha uzun ve çiçeklenmeleri daha az olacaktır. Düşük ışıklı sardunyaların hastalanma riski artar.
- Sulama
Sardunyalar yıkanmayı seven bitkilerdir. Sardunya yapraklarını ayda bir yıkayıp sulamak onları mutlu edecektir. Yaz aylarında, çiçeklenme döneminde haftada iki kez sulamanız gerekir. Kış aylarında haftada bir kez yeterli olacaktır.
- Sardunyalar Nasıl Çoğaltılır?
Sardunyalarınızı köklendirerek veya keserek çoğaltabilirsiniz. Toprak değişimi sırasında kök ayırma yöntemi kullanılırsa bitkileriniz için daha uygun olacaktır. Çelik yönteminde sardunyanızın yeni çıkan dallarından sterilize temiz bıçak yardımı ile kestiğiniz dalları suda bekleterek köklendirerek veya direkt olarak toprağa ekip köklenmesini bekleyerek çoğaltabilirsiniz. Toprağa yeni ekilen sardunyalarınıza can suyu vermeyi unutmayın. Kökleyeceğiniz sardunya dallarındaki çiçek ve tomurcukları kesmek bitkinizin enerjisini köklenmesine vermesini sağlayacaktır. Sardunyalar çok çabuk köklenebilen ve toprağa ekilmesi kolay bitkilerdir. Sardunyaların çoğaltılmasının bir başka yolu da tohum ekmektir. Tohumları bir hafta ile on beş gün arasında çimlenir. Yeni sürgünler 5-6 yaprağa kadar çıkınca asıl yerlerine alınır.
- Sardunya Hastalıkları
Sardunyalarda en sık görülen hastalık küflenmedir. Bitkilerinizin yapraklarında dışarıdan içeriye doğru sararma meydana gelir. Bu durumlarda hasta dalların kesilmesi en hızlı tedavi yöntemidir. Bitki bitleri başka bir hastalık olarak ortaya çıkabilir. Pestisitlerden sabunlu su ve uygun pestisit karışımı elde ederek tedavi edebilirsiniz. Sardunyalar çok dayanıklı bitkiler oldukları için kolay kolay hastalanıp sizi üzecek bitkiler değildir.