Yaprak Güzeli Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Yaprak güzeli çiçeğini görüp de etkilenmeyen yoktur. Bu güzel çiçeğe yaşam alanlarınızda yer açtığınızda, onun ihtiyacı olan bakımı da yapmanız gerekir. Bu bakımlardan en önemlisi de saksı değişimidir. Yaprak güzeli saksı değişimi sürecinin tüm aşamaları ve püf noktaları, Cicek.com’daki bu yazımızda sizi bekliyor!
Yaprakları ile herkesi etkisi altına alan yaprak güzeli, saksı değişimi konusunda zahmetsiz bir çiçektir. Yapmanız gereken tek şey, saksı değişimindeki adımları sırasıyla uygulamak ve püf noktalarına dikkat etmektir. Yaprak güzeli çiçeği çok yıllık bir bitkidir ve iyi bakıldığında hızlı büyüme eğilimi gösterir. Eğer hızlı büyüyen ve gelişen bir yaprak güzeli çiçeğine sahipseniz, saksısını değiştirebilirsiniz. Çünkü kökleri de aynı hızla büyür ve yayılır. Ancak bitki tam olarak büyümeden saksısını değiştirmenizi önermeyiz.
Adım Adım Saksı Değişimi
Yaprak güzeli saksı değişimi, uygulanması gereken belirli adımlarla gerçekleştirilebilir. Aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayarak yaprak güzeli çiçeğinin saksısını değiştirebilirsiniz.
- İşe ilk olarak yaprak güzeli çiçeğini mevcut saksısından çıkararak başlamalısınız. Yaprak güzeli narin bir çiçek olduğu için, oldukça dikkatli davranmanız gerekir.
- Bir elinizle yaprak güzeli bitkisini tutarken, diğer elinizle saksıyı tutmalısınız. Sonrasında dikkatli bir şekilde saksıyı ters çevirerek bitkinin kolay bir şekilde saksıdan çıkmasını sağlamalısınız.
- Yaprak güzeli çiçeğini saksıdan çıkardığınızda, köklerindeki toprağı temizlemeniz gerekir. Eğer temizlemezseniz, eski toprak ve yeni toprak bir araya gelerek bitkinin hastalanmasına neden olur. Çünkü mevcut toprakta böceklenme ya da hastalık varsa, bu yeni saksıya da taşınır.
- Kolyos çiçeği olarak da bilinen yaprak güzeli, bölgesel budamadan hoşlanır. Bu nedenle köklerini kontrol ederek varsa çürükleri ya da karışıklıkları budayabilirsiniz. Bunu yaparken temiz ve keskin bir makas ya da bıçak kullanabilirsiniz.
- Yeni saksıyı düz bir zemine yerleştirdikten sonra, saksının 4’te 1’ini toprak ile doldurmanız gerekir.
- Köklerini temizlediğiniz ve budadığınız yaprak güzeli çiçeğini, saksının tam ortasına yerleştirebilirsiniz. Çiçeğin toprak içindeki derinliğinin, eski saksıdaki derinlik ile aynı olmasına dikkat etmelisiniz.
- Bir elinizle yaprak güzeli çiçeğini tutarak saksının ortasına yerleştirebilirsiniz. Diğer elinizle de boş kalan kısımları toprakla doldurabilirsiniz.
- Tüm saksıyı toprakla doldurduktan sonra toprak yüzeyini hafifçe bastırarak düzleştirebilirsiniz.
- Son olarak yaprak güzeli çiçeğini sulayabilirsiniz. Fazla suyun saksı tabağında kalmamasına özen göstermelisiniz.
Yaprak Güzelinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Yaprak güzeli çiçeği, çok sert olmadıkça hemen her toprakta yaşayabilir. Eğer humuslu bir toprakta yetişirse, en sağlıklı şekilde gelişimini tamamlar. Yaprak güzeli çiçeğinin yetiştiği toprağın yüksek drenaj seviyesine sahip bir toprak olması gerekir. Bu nedenle drenajı yüksek bir bahçe toprağı, yaprak güzeli için idealdir. Eğer yaprak güzeli için en doğru toprağı arıyorsanız, humuslu toprak kullanmalısınız. Besin değeri açısından zengin olan bu toprak, çiçeğin yapraklarına çok iyi gelir. Aynı zamanda oldukça hızlı gelişmesini sağlar. Tüm bunlara dikkat ettiğinizde, yaprak güzeli çiçeği bakımı için gerekli koşulları da sağlamış olursunuz.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaprak güzeli saksı değişimi aşamalarından en önemlisi, saksı seçimidir. Doğru bir saksı seçtiğinizde, yaprak güzeli çiçeği sağlıklı bir şekilde büyüyecektir. Aşağıdaki noktalara dikkat ederek, yaprak güzeli çiçeği için doğru saksıyı bulabilirsiniz.
- Yapraklarının rengi ile herkesi etkisi altına alan yaprak güzeli çiçeğinin yeni saksısı, en az 1 numara daha büyük olmalıdır. Çünkü hızlı gelişen bu bitkinin kökleri de, aynı hızda büyümeye devam eder. Daha büyük bir saksı seçerek, köklerinin daha rahat hareket etmesini ve bitkinin büyümesini kolaylaştırabilirsiniz.
- Yaprak güzeli çiçeği nemi sever ancak toprağının su içinde kalmaması gerekir. Yeni saksısı mutlaka drenaj deliklerine sahip olmalıdır. Böylece fazla su, bu deliklerden süzülerek gider. Ayn zamanda saksının tabağının da olması gerekir. Fazla suyu takip etmek böylece daha da kolaylaşır.
- Bu etkileyici çiçeğin yeni saksısının, mevcut saksı ile hemen hemen aynı derinliğe sahip olması gerekir. Bitkinin yeni saksıya adapte olması için derinliğin aynı olması önemlidir. Bu derinlik aynı zamanda bitkinin köklerinin güneş ile olan mesafesini de etkiler. Güneşi seven yaprak güzeli çiçeği, köklerinin de güneş ışığı almasını ister.
- Yaprak güzeli çiçeği için plastik ya da kil bir saksı işinizi görecektir. Aynı zamanda saksının alt tabanına kum ya da çakıl taşı eklerseniz, drenaj seviyesini de artırabilirsiniz.
Yaprak Güzelinin Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?
Eğer yaprak güzeli bitkisi yeterli seviyede büyüdüyse ve saksının köklerini iyice sıktığını düşünüyorsanız, saksısını değiştirebilirsiniz. Ancak normal şartlarda yaprak güzelinin saksısının 2-3 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Saksıyı değiştirmek için en uygun zaman ise, ilkbahar dönemidir. Çünkü ilkbahar aylarındaki mevsim sıcaklığı ve nem oranı, yaprak güzeli bitkisinin saksısının değiştirilmesi için oldukça uygundur. Böylece bitki olumsuz hava koşullarından etkilenmez ve yeni saksısına, toprağına kolayca adapte olur.
Yaprak Güzeli Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Yaprak güzeli çiçeği aynı zamanda suda da yetişebilen bir türdür. Eğer suda yetiştirdiğiniz yaprak güzelinin suyunu değiştirmek istiyorsanız, haftada 1 olacak şekilde iyice dinlendirilmiş musluk suyunu tercih edebilirsiniz.
- Saksı değişiminden sonra yaprak güzeli bitkisini yarı aydınlık ve yarı gölge bir alanda konumlandırmanız gerekir.
- Yaprak güzeli çiçeğinin saksısını değiştirdikten sonra yeni saksısında bir destek alması gerekebilir. Böyle bir durumda temiz bir ahşap çubuğu saksıya saplayarak bitkinin bu çubuğa yaslanmasını sağlayabilirsiniz.
- Yaprak güzeli çiçeği suyu sever. Saksısını değiştirdikten sonra toprağını kontrol ederek sulama yapmanızı tavsiye ederiz. Toprağını kurutmamaya dikkat etmelisiniz.
Benzersiz yaprak rengi ile herkesin beğendiği kolyos ya da yaprak güzeli çiçeği saksı değişimi sürecini sizin için yazımızda derledik! Siz de gerekli adımları uygulayarak ve aynı zamanda püf noktalarına dikkat ederek bu değişim sürecini başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.