Toprak pH’ı Nasıl Ölçülür? Adım Adım Toprak pH Ölçme Rehberi
Birçok bitkinin içinde bulundukları toprağın asitliği veya alkaliliği için özel gereksinimleri vardır, bu nedenle bazı bitkilerin bakımına bakarken “asitli topraklar gerektirir” veya belirli pH gereksinimleri gibi şeyler görmek yaygındır. Bu nedenle, evde toprak pH’ının nasıl ölçüleceğini bilmek ve toprak pH sorunları durumunda bunu değiştirebilmek gerekli hale gelir. Bu makaleyi okuyarak toprak pH nasıl ölçülür hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz.
Toprağın pH’ını Ölçmek Neden Önemlidir?
PH, az önce bahsettiğimiz gibi, toprağınızın asitlik veya alkalilik seviyesini işaretler, bu nedenle içinde neyi yetiştirip yetiştiremeyeceğinizi bilmek çok önemlidir. Toprak, nötre yakın bir pH’a sahip olma eğilimindedir, ancak belirli toprakların doğal bileşimi, belirli yetiştirme teknikleri veya bazı gübre veya maddelerin kullanımının yanı sıra onu daha asidik veya alkali hale getirebilir.
Yeterli bir pH olmadan topraktaki faydalı mikroorganizmalar kendilerini koruyamaz, bitkiler de ihtiyaç duydukları besinleri ememez. Ortancalar, gardenyalar, açelyalar ve kamelyalar gibi sözde asidofilik bitkiler bu durumda bilinmektedir. Bu bitkiler, düşük pH’lı topraklarda düzgün gelişemezler, besinleri absorbe edemedikleri için alkali topraklarda kloroza maruz kalırlar.
Evde Toprak pH’ı Nasıl Ölçülür?
Toprak pH nasıl ölçülür sorusunun yanıtını şu adımları izlerek alabilirsiniz:
1- Herhangi bir hırdavatçıda veya süpermarkette kolayca bulabileceğiniz pH şeritlerini satın alın, hatta çevrimiçi olarak büyük platformlarda hiç zorlanmadan satın alın. Kullandığımız pH test şeritlerinin aynısını kullanmalısınız (Buradan sipariş edin).
2- Nötr pH’ı 7 olan damıtılmış suya da ihtiyacınız olacaktır. Musluk suyu veya maden suyu ise, su değiştireceğinden test sonucu geçerli olmayacaktır. Damıtılmış su, donanım mağazalarında, süpermarketlerde ve büyük mağazalarda da sorunsuz bir şekilde satın alınabilir.
3- Bunu hazırlayın, sadece pH’ını ölçmek istediğiniz toprak örneğini almak için kalır, toprak dakik yerlerde değişiklik gösterebileceğinden rastgele bir noktada alınamaz. pH’ını ölçmek istediğiniz alanı yaklaşık 10 parsele bölün ve bu alanların her birinden aynı büyüklükte bir örnek alın. Numunenin yüzeyden değil, 10 ile 45 cm arasındaki derinlikten alınması tavsiye edilir.
4- Daha sonra numunenin ağırlığı kadar su ile saf su ile karıştırın, iyice karıştırın ve numuneleri birkaç saat bekletin.
5- Bundan sonra, şeridi kabın suyuna daldırın ve şeritlerle birlikte gelen kılavuzla karşılaştırmanız gereken toprağın pH’ına karşılık gelen rengi alacaktır.
Toprak pH’ını ölçmek için daha kesin olmayan ancak daha hızlı bir başka yöntem de sirke kullanmaktır. Sirke ile toprak pH’ını ölçmek için. Toprak örneğinize sirke ekleyin ve kabarcıkların görünüp görünmediğini görmek için yakından bakın. Varsa, toprağın alkali olduğu anlamına gelir, yani pH’ı 7’den fazladır. Pil gerektirmeyen bir elektronik toprak pH metre de kullanmalısınız. Toprak pH’ı ölçme ve dengeleme için aradığınız tüm ürünleri incelemek için bitki ekipmanları sayfasını ziyaret edebilirsiniz!
Toprak pH’ına dair daha çok bilgi edinmek için Toprakta pH Nasıl Dengelenir? ve Ortanca Saksı Değişimden Önce Toprak pH’ı Nasıl Ayarlanır? yazılarımızı inceleyebilirsiniz.