Tüm Adımlarıyla Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kırmızı ve yeşil yaprakları ile yaşam alanlarınızı zenginleştiren Atatürk çiçeğine, evinizde ya da ofisinizde daha fazla yer açmak mı istiyorsunuz? Cevabınız “Evet!” ise, Cicek.com’daki Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır yazımızı mutlaka okumalısınız!
Bu güzel çiçeği çoğaltmak için 3 yöntem bulunuyor. Tohum yöntemi ile çoğaltma, kökten ayırma yöntemi ile çoğaltma ve budama yöntemi ile çoğaltma. Eğer elinizde Atatürk çiçeği tohumu varsa, dilediğiniz miktarda tohumu ekerek yeni bitkiler elde edebilirsiniz. Kökten ayırma yönteminde ise mevcut Atatürk çiçeği bitkisini kullanarak çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı şekilde budama yöntemi ile çoğaltma yaparken de mevcut bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Bu yazımızda çoğaltma yöntemlerini, bu yöntemlerin uygulama adımlarını ve püf noktalarını bulabilirsiniz.
Tohum Yöntemi ile Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Her bitkide olduğu gibi Atatürk çiçeği çoğaltma yöntemleri arasında ilk sırada tohum yöntemi ile çoğaltma gelir. Bu yöntem aynı zamanda oldukça kolay olan bir yöntemdir. Atatürk çiçeği tohumunu dilediğiniz miktarda saksıya ekerek yaşam alanlarınızda bu güzel çiçeğe daha fazla yer açabilirsiniz.
- Atatürk çiçeği tohumlarını ekmeden önce, 1 gün boyunca ılık suda bekletmeniz gerekir. Bu yöntem, tohumların şişmesini ve kabuklarının yumuşayarak daha hızlı bir çimlenme dönemi geçirmesini sağlar.
- Tohumları beklettikten sonra, Atatürk çiçeği için uygun bir toprağa ekebilirsiniz. Ancak tıpkı saksı değişiminde olduğu gibi, tohumları yerleştirirken çok derine ekmemeniz gerekir. Çünkü tohumlar derine gömüldüğünde, filizlenme süreci uzar ve filizlerin toprak yüzeyine çıkması zorlaşır.
- Tohumları ektikten sonra üzerini çok fazla toprakla doldurmamanız gerekir. Toprağı, tohumları kapatacak şekilde örtmeniz yeterli olur. Bu işlem de yine filizlenme dönemi için oldukça kolaylaştırıcı bir işlemdir.
- Tohumların filizlenmesi için öncelikle küçük saksılar seçmelisiniz. Bu saksıları ise doğrudan güneş ışığı altına koymak yerine, yarı gölgeli ama aynı zamanda aydınlık bir ortamda konumlandırabilirsiniz.
- Atatürk çiçeği tohumları bir süre sonra filizlenecektir. Toprak yüzeyine çıkan bu filizleri dikkatli bir şekilde topraktan ayırarak ana saksıya ekmeniz gerekir.
Kökten Ayırma Yöntemi ile Çoğaltma
Bir diğer çoğaltma yöntemi ise, kökten ayırma yöntemi ile çoğaltmadır. Bu yöntem, mevcutta yetiştirdiğiniz bir Atatürk çiçeğine uygulanabilen bir yöntemdir. Her ne kadar zor gibi görünse de, aşağıdaki adımları uyguladığınızda bu yöntemin ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz.
- İlk önce kökten ayırma yöntemi ile çoğaltma yapacağınız bitkinin sağlıklı ve yetişkin olduğundan emin olmalısınız.
- Bitkiniz bu özelliklere sahipse, işe ilk olarak bitkiyi saksıdan çıkarmakla başlamalısınız. Bunu yaparken bitkiye zarar vermemek için bir elinizle köklere en yakın olan gövde kısmından tutarak, bir elinizle de saksıyı tutmalısınız. Saksıyı ters çevirdiğinizde, bitkinin kolay bir şekilde saksıdan çıktığını göreceksiniz.
- Saksıdan çıkardığınız Atatürk çiçeğinin köklerini dikkatli incelemelisiniz. Eğer köklerinde bir hastalık, böceklenme ya da çürüme yoksa, kökten ayırma yöntemini uygulamaya başlayabilirsiniz.
- Kökleri dikkatli incelediğinizde, bitkinin köklerinden yetişmeye başlayan yeni köklerin oluştuğunu göreceksiniz. Bunları ana bitkiye zarar vermeden ayırmanız gerekir.
- Ayırma işlemini yaparken makas ya da bıçak kullanmak yerine, ellerinizi kullanabilirsiniz. Bu süreçte oldukça nazik davranmanızda fayda var.
- Dikkatlice ayırdığınız kökleri doğrudan yeni bir saksıya ve toprağa dikerek çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Köklerini ayırdığınız ana bitkiyi de mevcut saksısına dikerek büyütmeye devam etmelisiniz.
Budama Yöntemi ile Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Atatürk çiçeği çoğaltırken uygulanan yöntemlerden sonuncusu ise budama yöntemi ile çoğaltmadır. Bu yöntem de diğer yöntemler gibi oldukça pratiktir ve sonuç alma olasılığınız da yüksektir.
- Kış ayları bittiğinde ve bahar mevsimi gelmeye başladığında, Atatürk çiçeği yapraklarını dökmeye başlar. İlk olarak dökülen bu yaprakları saksıdan hemen temizlemelisiniz.
- Budama yapmak, yapraklarını döken Atatürk çiçeği için oldukça önemlidir. Çiçeklenme dönemi biten bitkiyi doğru bir şekilde budadıktan sonra çoğaltabilirsiniz.
- Keskin ve temiz bir makas yardımı ile Atatürk çiçeğinin dallarını budayabilirsiniz. Elde ettiğiniz dalları, bitkiyi çoğaltmak için kullanabilirsiniz.
- Ayırdığınız bu dalları su dolu bardakların içine koyabilirsiniz. Bir süre sonra dalların köklenmeye başladığını göreceksiniz.
- Kökler 3-4 cm uzunluğa ulaştıktan sonra, dalları sudan alarak torf bakımından zengin olan toprakla dolu bir saksının içine dikebilirsiniz.
- Su ihtiyacını karşıladıktan sonra bitkiyi çok serin olmayan bir ortamda muhafaza edebilir ve sonrasında büyümesini izleyebilirsiniz.
Atatürk Çiçeğini Çoğaltmanın Püf Noktaları
- Atatürk çiçeğini tohum yöntemi ile çoğaltmayı seçtiyseniz, tohumları karıncalardan ve diğer böceklerden uzak tutmanızı öneririz. Böylece tohumların hastalanmasını önleyebilirsiniz.
- Tohum yöntemini tercih ettiyseniz, tohumları 1 gece suda bekletmek yerine nemli bir bez içinde saklamayı da tercih edebilirsiniz.
- Hangi yöntemi seçerseniz seçin, çoğaltma döneminde sıcaklığın 17-18 derece olması gerekir. Bu sıcaklığın altına düşmek ya da üzerine çıkmak, bitkinin şoka girmesine neden olur.
- Atatürk çiçeğinin çanak yaprakları sadece kırmızı renkte olmaz. Çoğalttığınız yeni bitkilerin çanak yapraklarının renkleri pembe ya da beyaz renkte olabilir. Bu durum, oldukça doğaldır.
Bu yazımızda, Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını en kapsamlı şekilde sizin için derledik. Siz de en uygun yöntemi seçerek ve adımlarını doğru bir şekilde uygulayarak yaşam alanlarınızda bu güzel çiçeğe daha fazla yer açabilirsiniz.