Tüm Püf Noktalarıyla Atatürk Çiçeği Bakımı
Kıpkırmızı çiçekleri ile tüm dikkatleri üzerine çeken ve yaşam alanlarını zenginleştiren Atatürk çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz her şeyi, Cicek.com’daki bu yazımızda bulabilirsiniz!
Ponsetya, noel yıldızı ya da Atatürk çiçeği… Dünyanın her yerinde birbirinden farklı isimlerle anılan Atatürk çiçeği, sütleğengiller familyasına ait bir türdür. Ana vatanı Meksika ve Orta Amerika olan bu güzel çiçek; sivri uca sahip olan koyu yeşil yapraklara ve kırmızı renkteki çanak yapraklara sahiptir. Bu kırmızı çiçeklerin ortasında ise sarı renkli çiçekleri bulunur. Adeta bir görsel şölen sunan Atatürk çiçeği, genellikle yeni yıl döneminde dekorasyonu zenginleştirmek için kullanılır. Çünkü Atatürk çiçeği, bu dönemde çiçek açmaya başlar ve yılın 4 ayı çiçeklerini herkese gösterir.
Atatürk Çiçeğinin Hikayesi Nedir?
Bu güzeller güzeli çiçeğin isminin nereden geldiği herkes tarafından merak edilen bir konudur. Aslında bunun 2 farklı hikayesinin olduğu söylenir. Hikayelerden biri, Mustafa Kemal Atatürk’ün bu çiçeği çok sevmesi ve zamanla ponsetya çiçeğinin ülkemizde Atatürk çiçeği adını almasıdır. Bir diğer hikaye de buna benzer özellikler taşır. Ana vatanı Meksika ve Orta Amerika olan bu çiçek, ülkemizde pek yetişmeyen bir tür imiş. Bu çiçeğe hayranlığı ile bilinen Mustafa Kemal Atatürk, çiçeğin ülkemizde de yetiştirilmesi için çalışmalar başlatmış. Zamanla ponsetya çiçeği ülkemizde yetişmeye ve yaygınlaşmaya başlamış. Bu çalışmalara katılan bitki bilimciler, Atatürk’ün çiçeğe olan hayranlığını ve bu çalışmaya öncü olmasını göz önüne alarak çiçeğe “Atatürk çiçeği” adını vermiştir. İsmi sadece ülkemiz sınırlarında değil; dünyanın birçok farklı yerinde de Atatürk çiçeği olarak bilinen bu güzel çiçek, bu nedenle ayrı bir değere de sahiptir.
Atatürk Çiçeği Hangi Sıklıkla Sulanır?
Atatürk çiçeği genel olarak susuzluğa dayanabilen ancak susuz bırakılmaması gereken bir çiçektir. Toprağı kurudukça sulama yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü nemli toprağa sahip bir Atatürk çiçeğini sulamaya devam etmek, bitkinin hastalanmasına neden olur. Bu nedenle sulama yaparken toprağın nem oranını kontrol etmeniz gerekir. Bunun için parmağınızla toprağın 3-4 cm derinine inebilirsiniz.
Her bitki gibi yaz ve kış döneminde sulama sıklığı değişkenlik gösterir. Havaların ısınmaya başladığı haziran ayından, eylül ayına kadar sulama sıklığını artırmanız gerekir. Yaz aylarında haftada 2 kere sulamanız ve çok sıcak havalarda yapraklarına su püskürtmeniz bitkinin gelişimi için oldukça önemlidir. Çünkü nemi de seven bir bitkidir. Kış aylarında ise haftada sadece 1 kez sulama yapmanız yeterlidir.
Atatürk Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?
Evet! Atatürk çiçeği, bol güneş alan aydınlık ortamları sever. Ancak doğrudan güneş ışığı altında konumlandırmak tehlikelidir. Filtrelenmiş güneş ışığı, Atatürk çiçeği için idealdir. Bulunduğu ortamın hem hafif serin hem de doğrudan güneş ışığı almıyor olması, onun sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyor. Bu nedenle Atatürk çiçeği için en uygun yer, pencerelerin iç pervazları oluyor. Özellikle kış aylarında birkaç saatlik güneş ışığı almasına izin vermeniz gerekir. Yaz aylarında ise doğrudan güneş ışığı altında kalmamasına dikkat etmelisiniz.
Atatürk çiçeğinin en belirgin özelliği yapraklarının rengidir. Yapraklarının renkli, gölgeli ve yoğun olması için günde 12 saatten daha az ışık alması yeterlidir. Yapraklarının kızarması için sonbahar başlarında gölgeli bir ortamda yarım gün boyunca bekletilmesi uygun olur. Bu süreçte direkt güneş ışığı almayan bir pencereniz varsa, burada da konumlandırabilirsiniz.
Atatürk Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Atatürk çiçeğinin çanak yaprakları her zaman kırmızı renkte olmaz. Pembe, ve beyaz renklerde de yaprakları olabilir.
- Bu güzel çiçeğin su miktarını ayarlamak oldukça önemlidir. Yapraklarını döküyorsa ve yapraklarında sararmalar meydana geliyorsa, bu fazla suladığınızın bir işaretidir. Bunun sonucunda ise kökleri çürümeye başlar ve Atatürk çiçeğini hayata yeniden döndürmek zorlaşabilir.
- Su miktarı konusunda oldukça hassas olan bu çiçeğin saksısının da mutlaka drenaj deliklerine sahip olması gerekir. Böylece bitki köklerindeki fazla su, bu delikler aracılığı ile dışarı atılır.
- Atatürk çiçeğinin çiçeklenme döneminde, ortam sıcaklığının 18-20°C olmasına dikkat etmelisiniz.
- Atatürk çiçeği, çok sıcak ve çok soğuk ortamda gelişimini tamamlayamaz. Solmaya başlar ve bu durumda yapraklarının aşağıya doğru meyillendiğini görebilirsiniz.
- Önceki yıldan kalan Atatürk çiçeğinin yılbaşından önce çiçek açması için kandırılması gerekir. Bunun için güneş ışığının bulunmadığı ortamlarda bitkiler için özel olarak hazırlanan ışıklardan destek alabilir ve çiçeklenme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Bu yazımızda, Atatürk çiçeği bakımı nasıl olur sorusunun cevabını sizin için tüm detayları ile verdik! Siz de Atatürk çiçeği bakımı konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsanız, aklınızdaki soruların cevabını yazımızda bulacaksınız.