Akşam Sefası Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Güzelliği ve renkleri ile baş döndüren akşamsefası çiçeği, çok hızlı gelişen bitki türleri arasında yer alır. Bu güzel çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereken adımlardan biri de saksı değişimidir. Peki akşam sefası saksı değişimi nasıl yapılır? Cicek.com’daki bu yazımızda, akşamsefası çiçeğinin saksı değişim süreciyle ilgili tüm bilgileri size sunuyor!
Akşamsefası çiçeğinin büyümesi için en elverişli ortam, bahçe toprağıdır. Aslında tam bir dış mekan bitkisi olan bu güzel çiçek, iç mekanlarda da uygun koşulları sağladığınızda sağlıklı bir şekilde büyür. Ama elbette saksıda yetişmesi, bahçe toprağında yetişmesinden biraz daha zordur. Çünkü akşamsefası, büyüme konusunda hırçın bir bitkidir. Boyu 1 metreye kadar uzayabilen akşamsefası bitkisi, büyüme döneminin bir kısmında saksı değişimine ihtiyaç duyar. Aslında akşamsefasının kökleri çok büyümese de, yayılma eğilimi olan bir bitki olduğu için geniş bir saksıya ihtiyaç duyar. Hızlı bir şekilde büyüdüğü için saksı değişimi yapmak adeta zorunlu hale gelir. Çünkü akşamsefası, yeteri kadar büyümez ve yayılmazsa solar ve bir süre sonra ölür. Akşam sefası saksı değişimi süreci hakkındaki tüm aşamaları ve püf noktalarını, aşağıda sizin için derledik!
Adım Adım Saksı Değişimi
Akşamsefası bakımı için en önemli adımlardan biri, saksı değişim sürecidir. Gelişen ve büyüyen akşamsefası çiçeği, zamanla yeni bir saksıya ihtiyaç duyar. Ancak bu saksıya geçerken uygulayacağınız adımlar, bitkinin yeni saksısına adapte olması için oldukça önemlidir.
- Bu güzel çiçek, narin bir gövdeye sahiptir. Bu nedenle topraktan direkt çekmek yerine, köklerini görene kadar ellerinizle toprağı kazabilirsiniz.
- Kökleri gördükten sonra narin bir şekilde köklere en yakın gövde kısmından tutarak yavaşça çekebilirsiniz. Bu işlemi yaparken çiçeklerinin ve gövdesinin zarar görmediğinden emin olmanız gerekir.
- Bitkiyi çıkardıktan sonra, köklerindeki toprağı temizlemeniz gerekir. Eğer kökleri birbirine çok karışmışsa, elinizle ya da bir makas yardımıyla düzenleyebilirsiniz.
- Yeni saksının 3’te 1’ini toprakla doldurun. Sonrasında akşamsefası bitkisini dikkatli bir şekilde tutarak saksının tam ortasına yerleştirin.
- Bir elinizle bitkiyi tutarken, diğer elinizle kalan kısımları toprakla doldurun. Bu işlemi yaparken bitkinin gövdesine zarar vermeyin.
- Son olarak toprağın yüzeyini bastırın ve bitkinin oturmasını sağlayın.
İşte akşamsefası çiçeğinin saksısını değiştirmek bu kadar kolay!
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akşamsefası çiçeğini saksıda yetiştirmeye karar verdiyseniz, seçeceğiniz saksının doğru olması büyük önem taşıyor. Çünkü yayılarak büyümeyi seven akşamsefasının sağlıklı bir şekilde büyümesi, saksı seçiminin de doğru olmasından geçiyor. Siz de bu güzel çiçek için doğru bir saksı seçmek istiyorsanız, aşağıdaki adımlara dikkat etmelisiniz!
- Akşamsefası çiçeği her ne kadar hızlı bir şekilde büyüse de, kökleri çok fazla derine inmiyor. Bu nedenle saksı seçerken derin saksılar yerine, geniş saksı tercih etmenizde fayda var.
- Bu güzel çiçek, nemi ve sulanmayı oldukça sever. Ancak bu, toprağının sürekli ıslak kalması demek değildir. Aksi halde bitki solar ve çürür. Bu nedenle saksının iyi bir drenaja sahip olması gerekir. Altında drenaj delikleri bulunan bir saksı, işinizi görecektir.
- Akşamsefası çiçeğinin saksısının altında bir tabak da bulunması oldukça önemlidir. Ancak drenaj deliklerinden akan ve tabağa biriken bu suları kontrollü bir şekilde dökmeniz gerekir. Eğer tabak su içinde kalırsa, akşamsefası çiçeğinin toprağı sürekli su alır.
Akşam Sefası çiçeğinizi çoğaltmak istiyorsanız “Akşam Sefası Çiçeği Çoğaltma” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Saksı Değişiminden Sonra Akşam Sefası Çiçeği Bakımı
Akşamsefası çiçeği, bakımı kolay türler arasında yer alır. Sulama miktarına, ihtiyacı olan güneş ışığı oranına ve saksı değişimi, çoğaltma gibi süreçlerdeki adımlara dikkat etmeniz, sağlıklı bir şekilde büyümesi için yeterlidir. Saksı değişimi süreci her bitki için oldukça önemli ve zor bir süreçtir. Çünkü değişim sırasında bitki şoka girebilir, sonrasında yeni toprağına ve saksısına adapte olmayabilir. Bu nedenle saksı değişim adımlarını doğru bir şekilde tamamladıktan sonra, dikkat etmeniz gereken birkaç adım daha bulunur. Bunlardan ilki, sulama miktarıdır. Saksısını değiştirirken toprağının nemli kalmasına yardımcı olacak suyu vermeniz oldukça önemlidir. Akşamsefası çiçeğinin nemini kaybetmemesi gerekir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise, güneş ışınlarına olan ihtiyacıdır. Bitkinin yeni saksısına adapte olması için gün içinde en az 6 saat boyunca güneş ışınları altında kalması gerekir. Ayrıca saksısı değişen akşamsefası, eski saksısının bulunduğu konuma almanızı öneririz. Tüm bunlara dikkat ettiğinizde, akşam sefası saksı değişimi sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlamış olursunuz.
Akşam Sefası çiçeği hakkında daha fazla bilgi almak için “Akşam Sefası Bakımı” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Akşam Sefası Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Saksısı değişen akşamsefası çiçeğini 2 günde bir sulayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında sulama miktarını artırmanızı tavsiye ederiz.
- Akşamsefasının saksısı kadar toprağı da oldukça önemlidir. Drenaj delikleri olan bir saksı kullanırken, aynı zamanda drenajı yüksek bir toprak tercih etmenizde fayda var.
- Akşamsefası saksı değişimi için en uygun zaman, ilkbahar dönemidir. Bitki çiçeklenmeye başlamadan önce yapacağınız değişim, çiçek açma dönemini daha iyi bir şekilde geçirmesini sağlar.
- Saksı değişimi sırasında bitkinize gübreleme işlemi yapabilirsiniz. Böylece daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.
- Akşamsefası çiçeği yeni saksısına alışırken biraz destek almaya ihtiyaç duyabilir. Bunun için uzun bir ahşap sopa ya da çıta kullanarak akşamsefası çiçeğinin gövdesini dayayabilirsiniz.
En sevilen, bakımı en kolay ve en güzel çiçeklerden olan akşam sefası saksı değişimi süreci işte bu kadar kolay! Siz de çok yıllık olan bu güzel çiçeğin daha uzun süre yaşam alanlarınızı zenginleştirmesini istiyorsanız, zamanı geldiğinde saksı değişimi adımlarını uygulamalısınız! Rengarenk akşamsefası çiçekleri hakkında merak ettiğiniz diğer bilgilere, aşağıdaki yazılarımızdan ulaşabilirsiniz!