Mum Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Çok hızlı büyüyen ve gelişen mum çiçeği saksı değişimi nasıl yapılır, hangi detaylara dikkat etmek gerekir ve hangi adımlar uygulanmalıdır gibi sorularınızın cevabı, Cicek.com’daki bu yazımızda yanıtlanıyor!
Mum çiçeği, oldukça hızlı gelişen ve büyüyen bir bitkidir. Bu nedenle saksı değişimine en çok ihtiyaç duyan türler arasında yer alır. Mum çiçeği bahçe toprağında da yetişebilir ama iç mekanlarda kullanıldığında genelde saksıda tercih edilir. Hızlı gelişim gösterdiği için bazen kökleri saksıya sığmayabilir. Bu nedenle köklerini kontrol ederek saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksısı değiştirilen mum çiçeği, daha sağlıklı ve daha uzun süre yaşayacaktır. Aşağıda mum çiçeği saksı değişimi adımlarını, saksı seçimini, toprağının nasıl olması gerektiğini ve dikkat etmeniz gereken püf noktalarını sizin için derledik. Siz de rehber niteliğindeki bu yazımızı okuyarak mum çiçeğinin saksısını güvenli bir şekilde değiştirebilirsiniz.
Adım Adım Saksı Değişimi
Mum çiçeği, bakımı kolay bitkiler arasında yer alır. Bakımının kolay olması, saksı değişimini de oldukça kolay bir hale getirir. Aşağıdaki adımları sırayla uygulayarak ve notlara dikkat ederek, başarılı bir mum çiçeği saksı değişimi gerçekleştirebilirsiniz.
- İlk olarak mum çiçeği bitkisini mevcut saksısından çıkarmanız gerekir. Bunun için bir elinizle saksıyı gövdesinden tutmalı, diğer elinizle de saksıyı ters çevirmelisiniz. Bu yöntem sayesinde toprak ile birlikte bitki de saksıdan çıkacaktır.
- Bitki saksıdan çıktıktan sonra, köklerinde kalan eski toprağı temizlemelisiniz. Eski toprak ile yeni toprağın buluşması, iyi sonuç vermeyecektir.
- Toprak temizliğini yaptıktan sonra köklerini kontrol etmelisiniz. Eğer köklerinde çürüme varsa, bu kısımları dikkatli bir şekilde ayırmanız gerekir. Kökler çok karışmışsa elinize açabilirsiniz ya da budama yapabilirsiniz.
- Sonrasında yeni saksının tabanına 3’te 1 oranında toprak eklemelisiniz.
- Köklerini temizlediğiniz mum çiçeği bitkisini, saksının tam ortasına yerleştirin. Bunu yaparken, bitkinin gövdesinin bir önceki saksıdaki derinlikte olmasına özen gösterin.
- Bir elinizle gövdeyi tutarken, diğer elinizle boş kalan kısımları toprak ile doldurun.
- Son olarak bitkiyi bol miktarda sulayın ve toprağını nemlendirin. Fazla suyun saksı tabağında kalmamasına özen gösterin.
Mum Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Bu güzel çiçek, nemli ortamları ve nemli toprağı sevmez. Bu nedenle toprağının da yüksek drenaj oranına sahip olması gerekir. Daha çok Avustralya kıtasında yaşayan mum çiçeği, bu nedenle kumlu toprağı da oldukça sever. Kumlu toprak da zaten iyi drenaja sahip toprak karışımlarından biridir. Bununla birlikte toprağına organik madde de ekleyebilir ve beslenmelerini sağlayabilirsiniz. Eğer çiçeklenme dönemlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini istiyorsanız, ek besinlere mutlaka yer vermeniz gerekir. Kalitesi iyi olan ve tam da ona uygun bir şekilde hazırlanan toprakta, mum çiçeği oldukça uzun süre yaşayabilir ve çiçeklerini herkese gösterebilir. Yeni saksısında da tüm bu toprak özelliklerine dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Böylece daha kolay adapte olacak ve gelişimini sürdürecektir.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mum çiçeği saksı değişimi sürecinin en önemli aşamalarından biri de saksı seçimidir. Çünkü yeni saksısını sevmesi, büyümesine devam edebilmesi için çok önemlidir. peki mum çiçeğinin saksısı nasıl olmalı?
- Saksı seçimi yaparken, kök genişliğine uygun bir saksı seçmenizde fayda var. Bundan daha büyük ya da küçük saksı seçmeniz doğru olmaz. Özellikle büyük saksı içinde, mum çiçeğinin gelişimi oldukça yavaşlar.
- Yeni saksısının mevcut saksısından 1 numara büyük olması, yeterli olacaktır. Böylece mum çiçeği, yeni saksısına kolayca adapte olur.
- Tıpkı toprak gibi saksısının da drenajlı olması gerekir. Çünkü mum çiçeği nemi ve dolayısıyla nemli toprağı sevmez. Bu nedenle fazla suyu saksının drenaj deliklerinden dışarı atar.
Mum Çiçeğinin Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?
Kolay bir bakıma sahip olan bu çiçek, sık sık saksı değişimine ihtiyaç duymaz. Ancak gelişimini devam ettirebilmesi ve sağlıklı kalabilmesi için, 2 yılda bir saksı değişimi yapmanız gerekir. Saksı değişimini yaparken en uygun tarih ise, ilkbahar aylarıdır. Çünkü bitkinin gelişiminin en yüksek olduğu dönem, bu mevsimdir. Ayrıca ilkbahar dönemindeki sıcaklık ve nem, saksı değişimi sırasında çiçeğin şoka girmemesi ve yapraklarını dökmemesi için oldukça uygundur. Çünkü her çiçek gibi mum çiçeği de, saksı değişimi sürecine kolay bir şekilde uyum gösteremez. Bazen mum çiçeği daha hızlı bir şekilde gelişim gösterebilir. Böyle durumlarda saksıyı daha erken bir dönemde değiştirebilirsiniz. Ayrıca hastalık gibi olumsuz durumlarda da, eğer son çare saksı değişimi ise bunu gerçekleştirmenizi öneririz.
Mum Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Saksı tabağında biriken suyu dökmeniz oldukça önemlidir. Mum çiçeği, nemi sevmediği için fazla su onu çürütebilir.
- Saksı değişimi sürecinde bitki solabilir ya da canlılığını yitirebilir. Çabuk bir şekilde toparlanması için gübreleme yapabilirsiniz.
- Mum çiçeği saksı değişimi süreci bittikten sonra, normal bakım koşullarına geri dönmeniz gerekir. Çünkü bitkinin adapte olabilmesi oldukça önemlidir.
- Saksı değişimi yaparken ve sonrasında, bulunduğu ortamın rüzgar almamasına ve sıcaklığın 16 derecenin altına düşmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde bitki solabilir ve ölebilir.
- Yeni saksısını da tıpkı bir önceki gibi aydınlık ama güneş ışınlarını doğrudan almayan bir yerde konumlandırın. Zaman zaman saksısını kendi etrafında döndürerek her yerin eşit şekilde güneş ışınlarından faydalanmasına özen gösterin.
İşte tüm bu adımları ve püf noktalarını doğru şekilde uyguladığınızda, mum çiçeği saksı değişimi sürecini de eksiksiz tamamlamış olacaksınız. Yeni saksısında tüm güzelliği ile sizi karşılayan mum çiçeği, yaşam alanlarınızda boy göstermeye devam edecek. Eğer siz de mum çiçeği bakımı hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız, aşağıdaki yazılarımızı da mutlaka okumalısınız!
Mum Çiçeği Bakımı: Küçük Çiçeklerin Büyük Neşesi
Mum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Mum Çiçeği Çoğaltma Rehberi