Yuka Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Avize çiçeği nasıl çoğaltılır, bakım ve besleme ipuçları nelerdir öğrenmek ve kolaylıkla uygulamak istiyorsanız, yazımızı okumaya devam etmeniz yeterli!
Yukayı Saksı Değişimine Hazırlamak
- Doğru kap ve toprak karışımını seçmek, yuka bitkilerini başarılı bir şekilde yeniden yerleştirmek ve büyütmek için hayati önem taşır.
- Her bir saksı değişikliğinde bir bitkinin kabının boyutu 3 – 4 cm’lik artışlarla büyütülmesi önerilir.
- Yukalar ıslak toprakta kolayca çürüdüğü için saksının tabanında da en az bir drenaj deliği olmalıdır.
- Yuka bitki toprağı, orta veya düşük verimliliğe sahip, gözenekli ve serbestçe akan olmalıdır. Sulu meyveler ve kaktüsler için ticari bir saksı toprağı karışımı iyi çalışır, ancak eşit miktarda saksı toprağı ve kaba kum ile uygun bir ev yapımı saksı karışımı oluşturmak da kolaydır.
- Zararlı patojenleri öldürmek için yeniden kullanılan herhangi bir saksıyı temizlemek ve sterilize etmek akıllıca olacaktır.
- Saksıyı sıcak, sabunlu suda yıkayın, iyice durulayın ve silerek kurutun. Ardından yüzde 10 çamaşır suyu solüsyonu püskürtün, 15 dakika bekletin ve durulayın.
- Yukayı yeniden yerleştirmek için kullanmadan önce tencerenin bir saat kadar kurumasını bekleyin.
Yuka Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
- Bitkiyi saksı değiştirmeden bir gün önce sulayın.
- Saksı değişimine hazır olduğunuzda, biraz daha büyük bir saksıyı yaklaşık üçte biri veya yarısı dolu olarak üç kısım turba yosunu ve bir kısım kum karışımı ile doldurun.
- Yukayı saksıdan dikkatlice çıkarın ve sıkıştırılmış kökleri parmaklarınızla gevşetin.
- Bitkiyi yeni saksıya yerleştirin ve toprak seviyesini, bitki önceki saksıda olduğu gibi aynı toprak derinliğine oturacak şekilde ayarlayın.
- Köklerin etrafını saksı karışımıyla doldurun ve hava ceplerini çıkarmak için saksıyı hafifçe yere vurun.
- Bitkiyi derinden sulayın ve fazla suyun iyice akmasına izin verin.
Yuka Çiçeği Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Yukanızın saksısını değiştirmek için acele etmeyin; bitki kökleri biraz kalabalık olduğunda iyi performans gösterir. Aslında, bazı uzman bitki yetiştiricleri, köklerin çok büyüdüğü ve saksıyı kıracakları zamanın saksı değişimi zamanı olduğu konusunda şaka yaparlar. Bu size biraz abartı geldiyse, drenaj deliğinden büyüyen kökleri gördüğünüzde bitkiyi yeniden saksılayabilirsiniz. Yuka, su, toprağı ıslatmadan doğrudan saksıdan aktığında veya kökler saksı karışımının üzerine keçeleştiğinde, saksı değişimi için kesinlikle hazırdır.
Yuka Çiçeği Saksı Değişimi Hangi Ayda Yapılır?
Yukalar, yaz başlarında ve sonbahar aylarında güvenilir bir şekilde nakledilir ve drenajlı toprakla güneşli bir yatağa ekilirse istikrarlı bir şekilde verimli bir kök sistemi kuracaktır.
Yuka Saksı Değiştirme İpuçları
- Yukanızı iki hafta boyunca gölgeli bir yere koyun, böylece bitki yeni büyüme ortamına uyum sağlayabilir, ardından bitkiyi normal konumuna taşıyın ve normal bakıma devam edin.
- Bazı yuka çeşitleri, keskin, sivri uçlu güçlü sivri uçlara sahiptir. Bu tür bir bitkinin saksısını değiştiriyorsanız dikkatli olun ve evcil hayvanlara veya çocuklara zarar vermeyeceği güvenli bir yere koyduğunuzdan emin olun.
- Saksıdaki yukalar, hem açık hava da hem de evde büyüyebilir. Büyümek için ihtiyaç duydukları tek şey bol güneş ışığı, sıcaklık ve biraz sudur, ancak saksıdaki yukaların yavaş ve istikrarlı büyümelerini desteklemek için hafif gübre uygulamalarından yararlanmak akıllıcadır.
- Yuka saksısını her gün saatlerce güçlü güneş ışığı alacakları güneye veya batıya bakan bir pencerenin yanına yerleştirmenizi önerir.
- Açık havada, doğrudan sabah ve öğleden sonra güneşi ve daha sıcak iklimlerde hafif öğlen gölgesi olan bir yer arayın.
- Bir yukayı öldürmenin en hızlı yolu aşırı sulamadır. Yukaları yalnızca toprak yüzeyin altında çok kuru hissettiğinde sulayın. Saksının altındaki drenaj deliğinden fazlalık damlayana kadar su ekleyin.
- Yaz aylarında her ay hafif bir gübre uygulaması büyümesine olumlu katkıda bulunacaktır.
- Kök yanmasını önlemek için gübreyi ıslak toprağa uyguladığınızdan emin olun.
- Bitkinin sonbahar ve kış aylarında dinlenebilmesi için yaz sonunda gübre ile beslemeyi bırakın.
- İç mekanlarda, yuka bitkilerinin bazen alanınız için fazla büyüdüğünde budanması gerekir. Bununla birlikte, özellikle geleneksel peyzaj bitkilerini budamaya alışkınsanız, bunu yapmak biraz alışılmadık bir durumdur. Erken ilkbaharda budama yapın.
- Budamak için, bitkiyi saksısından nazikçe çıkarın ve gövdeyi ikiye kesmek için bir testere veya keskin budama makası kullanın. Gövdenin köklü ucunu değiştirin ve iyice sulayın, bitkiye geleneksel olarak yaptığınız gibi bakmaya devam edin. Sadece birkaç hafta içinde, bitki yeni yapraklar üretmeye başlayacak, sonunda eskisi gibi görünecek, sadece daha kısa boya olacaklar.
- İkinci bir bitkiyi çoğaltmaya çalışmak için bitkinin kestiğiniz üst kısmını da başka bir saksıya dikebilirsiniz.
Daha fazla yuka bakım önerisi için diğer yazılarımızı ziyaret edebilir, farklı bitkilerin bakımları ve onları tamamlayacak anlamlı mesaj örnekleri için sitemizde küçük bir gezinti yapabilirsiniz!