Kasımpatı Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Adım Adım Değiştirme Rehberi
Genellikle kasımpatı olarak bilinen saksı krizantemleri, genellikle gösterişli, renkli çiçekleri için takdir edilen hediye bitkileridir. Doğal ortamda, krizantemler yaz sonu ve sonbaharda çiçek açar. Ancak çoğu kasımpatı genellikle hormonların veya özel aydınlatmanın kullanılmasıyla belirli bir zamanda çiçek açmaları için kandırılır. Bu nedenle, bir kasımpatıyı daha uzun süre sağlıklı tutmak için saksı değiştirmek isteyebilirsiniz. Daha fazlasını öğrenmek için kasımpatı saksı değişimi yazımızı okumaya devam etmeniz yeterli!
Krizantem bitkileri, canlı, mücevher tonlarındaki renklerden oluşan kubbeleriyle sonbaharın simgesidir. Bahçıvanları bu geç sezon çiçek açanları satın almaya teşvik etmek için, genellikle çiçek açmış halde satılırlar. Bitkilerinizi daha uzun süre canlı ve sağlıklı tutmak için, onları çoğaltmayı, yeniden saksılamayı ve kış boyunca içeride tutmayı düşünebilirsiniz. Saksı değişimi ipuçları ve pratik yöntemler sayesinde, kasımpatılarınızın çok daha uzun bir süre size eşlik etmesini sağlayabilirsiniz.
Kasımpatıların Saksısı Değiştirilir mi?
Saksılı bir kasımpatının tekrar çiçek açması zordur ve bitkiler genellikle güzellikleri solduğunda atılır. Bununla birlikte, maceracıysanız, bitkiyi taze saksı toprağı olan yeni bir saksıya taşıyabilirsiniz, bu da bitkinin ömrünü uzatabilir. Yalnızca bir boy daha büyük bir saksı kullanın ve seçtiğiniz saksının alt kısmında bir drenaj deliği olduğundan emin olun.
Kasımpatı Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Bahar, çoğu bitkinin saksısını değiştirmek için en iyi zamandır. Bununla birlikte, çiçek açma periyotları çoğu bitkiden farklı olduğu için, krizantemlerin saksılarının değiştirilmesi farklı zamanlanır. Bir krizantem saksısının en iyi zamanı, bitkinin sonbaharda aktif olarak büyüdüğü zamandır. Bazı bahçıvanlar, kasımpatıların ilkbaharda ikinci kez saksı değişimine ihtiyaç duyduğunu savunurlar. Ancak bitki çok hızlı büyüdüğü ve hızla kök saldığı sürece bu gerekli değildir.
Kasımpatı Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Saksı değiştirmek, kasımpatılarınızın ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz en önemli şeydir. Çoğu kasımpatı, onları aldığınızda tamamen kök salmıştır. Kökler saksının tamamını kapladığında bu da toprağın su tutmasını gerçekten zorlaştırmaya başlamış demektir. Bu da saksı değişimi zamanının geldiğini gösterir.
Saksı değişimi yapmak için, son saksıdan biraz daha büyük bir saksı seçin. Yeni saksının altını kaliteli saksı toprağı ile doldurun. Kesebileceğiniz tüm eski kökleri kırın ve temizleyin ancak bunu yaparken ana köklere zarar vermemeye özen gösterin.
Bitkiyi yeni saksıya koyduğunuzda, toprağın yüzeyi yeni saksının ağzının yaklaşık 4 cm altında olmalıdır. Kökleri çevreleyen hava değil, toprağınız olduğundan emin olun. Toprağı hafifçe bastırın. Saksının dibinden akana kadar iyi bir sulama yapın.
Kasımpatı Saksısı Nasıl Olmalı?
Saksılarda büyüyen krizantem, apartmanlar ve küçük bahçeler için mükemmel bir bahçe çözümüdür. Çoğu kasımpatı 60 cm kadar büyür ve en iyi destek için en az 30 cm’lik bir saksı gerektirir. İyi drenajlı olması ve zengin saksı toprağı esastır. Ağır seramik veya kil kaplar arasından seçim yapabilir veya hafif sentetik kapları tercih edebilirsiniz. Bazı sentetik kaplar, bitkilerin suda oturmasına ve kök çürümesine neden olacak şekilde kendi kendine sulanır. Bunun önüne geçecek, drenaj delikleri ve saksı altlığı uygun olan saksılar seçmeniz yararlı olacaktır.
Saksı Değişimi Sonrası Kasımpatı Bakımı
- Saksısını değiştirseniz de değiştirmeseniz de krizanteminiz çok su isteyecektir. Kök topu muhtemelen çok sıkı olduğundan, yukarıdan sulamak yerine asksıyı birkaç saat su dolu bir kaba koyun – bu, köklerin suyu emmesi için daha iyi bir şans verir. Yine de birkaç saat sonra onu sudan çıkardığınızdan emin olun, yoksa bitki fazla su çekip çürüyebilir. O andan itibaren, her gün yukarıdan sulayabilirsiniz.
- Saksılarda büyüyen krizantemler bol güneş gerektirir, bu nedenle saksınızı güneye bakan bir pencereye veya dışarıda günde en az 4 saat güneş alan bir yere yerleştirin. Güneşli yaz yerlerinizin sonbaharda çok daha gölgeli olabileceğini unutmayın.
- Saksı değişimi sonrası ilk birkaç gün kasımpatınız göz kulak olun ve bol güneş ışığı aldığından emin olun.
- Sonbahar kasımpatları genellikle kışın hayatta kalmak için tasarlanmamıştır, ancak onu kesmeyi ve yoğun bir şekilde malçlamayı veya ilkbahara kadar ısıtılmamış bir garaja taşımayı deneyin. Kasımpatınızın kışı güzelce geçirdiğini görmek hoş bir sürpriz olabilir.
Daha fazla kasımpatı bakım ipucu öğrenmek ve sağlıklı büyüme sırlarını öğrenmek için diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın!