Gül Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Gül Çoğaltma Rehberi
Bir gülü çoğaltmanın etkili ve en kötü yollarını sizler için sıraladık. Gül nasıl çoğaltılır sorusunu yöntemleri karşılaştırarak öğrenebilir ve gül çoğaltma yapabilirsiniz!
Belki bahçenizde çoğaltmak istediğiniz güzel bir gül bitkisi ya da daha çok güle dönüştürmek istediğiniz bir sevgililer günü gülü buketi var. Neyse ki evlerimizde ve bahçelerimizde daha renkli ve muhteşem gül çalıları ve asmalarını misafir etmek çok kolay.
Birçok bitki sever, kesimlerden gül yetiştirmeye çalışıyor. Toprakta veya suda köklendirme, hava katmanlama gibi birçok gül çoğaltma yöntemi vardır ve hatta bazıları patateslerde gül kupürleri yetiştirmeye çalışır! Bu yöntemlerden bazıları harika ama bazıları aslında pek de iyi çalışmıyor. Bugün, bir bitkiden, kesme çiçeklerden ve hatta bir buketten gülleri çoğaltmanın en iyi ve en kolay yollarının hangileri olduğunu karşılaştıracağız. Bahçelerimizde daha fazla gül olması ya da arkadaşlarınızla paylaşmak için hediye olarak vermeniz daha güzel olmaz mıydı?
Gül Nasıl Çoğaltılır: En Etkili Yöntemler
Güllerin çoğaltılması farklı şekillerde gerçekleştirilebilir:
- Bitki bölünmesi ve katmanlama ile (sert ağaç türleri için).
- Diğer türler için (sarmentous gül çalısı ve melezler) aşılama ve çeliklerle çoğaltma
- Tohum vererek (tane veren tüm türlerde olduğu gibi).
- “In vitro” yayılım : çok kısa sürede, üst yöntemlerle 12 ila 18 ay yerine 1 ila 2 ay.
Kesme ve Bölmeyle Gül Çoğaltma
Bölme ve kesme gerçekten popüler bir yöntemdir. Çünkü gülleri hızlı ve kolay bir şekilde çoğaltmak için iyi bir yoldur. Güllerin çoğu, aşılanmış olandan daha iyi veya kendi köklerinde daha iyi büyür. Eski gül çeşitleri genel olarak kullanıldıkları yetiştirme koşullarına iyi uyum sağlar. Yani, onları aşılamak işe yaramaz. Üstelik çeliklerin kökleri genel olarak gerçekten iyi durumdadır. Güller yılın herhangi bir zamanında köklenebilir, ancak en iyi sonuçlar soğuk aylarda ortaya çıkar. Ancak aşırı soğuk kesime zarar verebilir.
- Kesmek için en iyi gövde, genellikle çiçeklerinin olduğu saplardır. İyi bir kesme uzunluğu yaklaşık 15 cm’dir ve 45 derecelik bir açıyla kesilir. Kesimin en alt yarısının yaprakları çıkarılmalıdır. Bu sırada dikkatli olmalıyız, kesim kuru olmamalı, çok yüksek veya çok düşük sıcaklıklara maruz kalmamalıdır.
- Çelik ekiminden önce köklendirme hormonları kullanılarak başarı oranı ve köklenme sayısı arttırılabilir. Bununla birlikte, bu yayılma hormonlar olmadan oldukça iyi çalışır.
- İyi bir köklenme ortamı hafif bir topraktır. Bu nedenle genellikle turbanın 1/3’üne eklenen kum kullanılır.
- Bitki parlak ışığı almalı, ancak doğrudan güneş ışığını almamalıdır. Daha sonra özellikle köklenme döneminde kesim düzenli olarak sulanmalıdır.
- Kesim, nisan-mayıs ayına kadar köklenmelidir. Ancak, genç bitki ancak sonbaharın sonlarında veya kışın kalıcı yerlerine taşınabilmektedir. Aynı dönem gülü bölüp yenisini dikmek için en iyisidir. Hava veya toprak katmanlaması da pratik olabilir. Bu teknikle 28 günde kökler çıkar. En hızlı yollardan biridir.
Aşılamayla Gül Çoğaltma
Aşılama, bitkilerde uygulanan tohumsuz bir üretme şeklidir. Çoğaltılması istenilen çeşitten, bir gözün veya aşı kalemi adı verilen bir dal parçasının anaç adı verilen diğer bir bitki üzerine yerleştirilip tutturulmasıdır. Yeni çeşit güller genellikle aşılama ile çoğaltılır. Anaç, kök sisteminin toprağa uyumunu sağlar (iklim, hastalıklar). Tomurcuklanma yaygın olarak kullanılır ve iyi sonuçlar verir. Ancak bu yöntem, diğer yöntemlere göre daha fazla zaman ve daha fazla vasıflı emek gerektirir. Sonunda, bitkilerin üretilmesi daha pahalıdır. Ancak aşılamanın birçok avantajı vardır:
- Aşılı bitkilerin büyümeleri genellikle fide ile elde edilen güllerden daha homojendir.
- Aşılı güller daha erken çiçek açmaya başlar. Anaç, çoğaltılan güle canlılık sağlar.
- Tomurcuklanma, gül ağaçlarının üretilmesini sağlar
Esas olarak kullanılan T-bud yöntemidir. Daha iyi sonuç almak için, ağustos ayında (sonbahar veya kış da mümkündür) tomurcuk, çiçek açan bir gövdeden çıkarılır. Aslında, tomurcuklanma için en iyi zaman, anacın kabuğunun kolayca çıkarılabildiği zamandır. Kesim düz ve pürüzsüz olmalıdır. Anaçlar birkaç hafta öncesinden sulama ve gübreleme açısından iyi durumda olmalıdır.Ardından, tomurcuklanma yapmak mümkündür.
- Ana başarısızlık vakaları, kesilen yüzeylerin dehidrasyonuna gelir. Bu nedenle, iyi nemli, serin bir alanda çalışmak daha iyidir.
- Tomurcuklanmadan sonra düzgün bir şekilde sarılmalıdır. Bu sargı 3 veya 4 hafta boyunca bırakılabilir, ancak daha uzun süre daha iyidir. Bir sonraki bahara kadar kalabilir.
- Kabuğu kolayca çıkarılabildiğinden, t-bud iyi sonuç verdiği ve yapılması kolay olduğu için en iyi yöntemdir. Diğer bir şekilde, chip bud, yapması neredeyse kolay olan başka bir iyi yöntemdir.
- Stentleme tekniği, bazı yetiştiriciler tarafından gül çoğaltma işlemi yapmak için uygulanmaktadır. Kesim ve aşılama aynı anda yapılır. Aslında anaçtan bir kesim yapıyoruz ve aynı zamanda kalemi aşılıyoruz.
Hava Katmanlama Yöntemiyle Gül Çoğaltma
Hava katmanlama, binlerce yıldır kullanılan büyüleyici bir yayılma yöntemidir! Günümüzde bu yeniden kullanılabilir hava katmanlama kapsülleri gibi kolay ürünler elde edebilir veya küçük su şişeleri veya plastik torbalar gibi basit malzemelerle kendiniz yapabilirsiniz.
Çoğaltmak istediğiniz gül çalısı veya asma zaten bahçenizde veya bir arkadaşınızın bahçesinde büyüyorsa, gülleri (ve birçok odunsu bitkiyi) çoğaltmanın en iyi yolu hava katmanıdır. Bu yöntemle köklendirme tozu kullanmanıza bile gerek yok.
Hava katmanlamanın amacı, dallardan birinde köklerin oluşmasına neden olarak ana bitkinin çoğaltılmasıdır. Sağlıklı ve kalın bir gövdeden seçtiğiniz bölgeyi incelterek bir kesi oluşturun. Kesiyi önceden nemlendirilmiş sfagnum yosunu ile doldurun. Hafifçe sıkıştırın ve ardından üzerini kapatın. Işığı engellemek için manşonu alüminyum folyo ile örtün. Zaman zaman nemlendirerek kesi köklenene kadar bekleyin. Gülleri havaya katmak için en iyi zaman, havanın sıcak olduğu ve gül çalılarının aktif olarak büyüdüğü ilkbahar veya yaz sonudur.
Gül Nasıl Çoğaltılır: Püf Noktalar
- Gül çalısı, gülgiller familyasından bir süs çalısıdır. Özellikle hibrit çeşitler olmak üzere yirmiye yakın tür ve çok sayıda çeşit bulunmaktadır. Türler arası melezleme, kültür güllerinin evriminde büyük önem taşıyordu, ancak bir taraftan ilişkili çin gülü (rosa indica) çiçek açan karakterleri ve diğer taraftan fransız gülleri (rosa gallica) güç ve sertlik karakterlerini bulmak için neredeyse bir yüzyıla ihtiyaç vardı.
- Kesimlerden gül yetiştirmek için en iyi zaman, esnek yeni sapların (mevcut yılın büyümesi) aktif olarak büyüdüğü ilkbahardan yaza kadardır. Sağlıklı sapları seçtiğinizde köklenmesi en hızlı ve en kolay olan yumuşak ağaç kesimleri olarak adlandırılırlar.
- Bir sonraki en iyisi, yeni gövdelerin kısmen olgunlaştığı yaz sonunda ve sonbaharın başlarında alınan yarı sert ağaç kesimleridir.
- Sert ağaç kesimleri, köklenmesi en zor kesim türüdür. Gül sapları olgunlaştığında ve uyku moduna girdiğinde, sonbaharın sonlarında veya kışın başlarında alınırlar.