Lilyum Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Lilyum Çoğaltma Rehberi
Yaz aylarından sonbahara kadar çiçek açan, bahçeleri ve evleri rengarenk yaprakları ile süsleyen lilyum çiçeği nasıl çoğaltılır merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz! Lilyum çoğaltırken uygulamanız gereken adımlar ve püf noktalar, Cicek.com’daki bu yazımızda sizi bekliyor!
Zambakgiller familyasından olan lilyumlar, kendi doğaları gereği çoğalmak ve yayılmak ister. Bu nedenle ne kadar zor gibi görünse de, aslında onları çoğaltmak oldukça kolaydır. Mitolojik hikayelere bile konu olan bu görkemli çiçek, hem kokusu hem de renkleri ile herkesi büyülemeye devam ediyor. Yaşam alanlarınızda bu çiçeğe yer açmak istiyorsanız, onu çoğaltarak işe başlayabilirsiniz! Lilyumlar; tohumla, yavru soğanlarıyla ve dişlerinin ayrılmasıyla çoğaltılabiliyor. En kolay yöntem ise soğanları ayırmak ya da dişleri ile çoğaltmak oluyor. Bu yöntemler her bir çeşide göre değişse de, hemen her lilyum çiçeğinde uygulanabiliyor. Tüm çoğaltma yöntemlerini aşağıda sizin için derledik!
Tohumla Çoğaltma Yöntemi
Akla gelen ilk yöntem, tohumla çoğaltma yöntemidir. Her bitki, tohumlarıyla çoğaltılabilir ancak bu yöntem oldukça zahmetlidir. Diğer yöntemlere göre daha uzun süren bu işlemde, lilyumun güzel çiçeklerini görmek biraz zaman alır. Tohum elde etmek ise aslında basit bir işlemdir. Uygulamanız gereken adımları aşağıda sizinle paylaşıyoruz!
- Gövdeden çıkan çiçekler zamanla solar ancak bu çiçekleri hemen koparmamak gerekir. Çünkü bu çiçekler aynı zamanda tohumdur.
- Bu tohumları Eylül ayında toprağa serip üzerini ince bir toprak tabakası ile kapatmanız gerekir.
- Sprey yöntemi ile suladığınız bu toprağı, güneşten olabildiğince sakınmak gerekir.
- Toprağın altındaki tohumlar bir süre sonra filiz verecektir. Ancak çiçek açması birkaç yıl sürer. Bu süre, 4-5 yıl kadardır.
- Çiçek açana kadar toprağının kalitesini, nemini ve vitaminini sürekli kontrol etmenizi öneririz.
Yavrudan Çoğaltma Yöntemi
Lilyum çoğaltırken en kolay yöntemlerden biri yavrudan ayırma yöntemidir. Bu yöntem aynı zamanda soğandan çoğaltma yöntemi olarak da bilinir. Yavrular sap dibinde büyüse de zamanla gelişir ve gövdeden ayırmanız gerekir. Böylece çok sevdiğiniz lilyum çiçeğinizi kolayca çoğaltabilirsiniz.
- Lilyum bitkisi, soğanlı bitki türlerindendir. Bu soğanlar toprak yüzeyine yakın olan gövdenin sap bölgesinde gelişmeye devam ederler. Sayıları ve büyüklükleri değişen bu soğanları gövdeden dikkatli bir şekilde ayırarak işe başlayabilirsiniz.
- Gelişmiş ya da küçük soğanlar arasında en iyi durumda olanları topraktan yavaşça çekebilirsiniz. Eğer gövdeden ve topraktan ayrılmazsa, keskin bir bıçak ile bu işlemi kolaylaştırabilirsiniz.
- Soğanları ayırmak için doğru zamanı beklemelisiniz. En uygun zaman lilyum çiçek verdikten 6-8 hafta sonrasıdır.
- Ayırdığınız soğanları hiç zaman kaybetmeden ve bekletmeden yeni toprağına dikmeniz gerekir. Ayrılan yavrular hemen dikilmelidir.
- Saksının yarısını toprakla doldurduktan sonra, lilyum soğanlarını filizli kısımları yukarıda kalacak şekilde toprağın içine yerleştirebilirsiniz. Sonrasında üzerini toprakla kapatabilirsiniz.
- Üzerini toprakla doldururken soğanın üst kısmının sıkı şekilde kapanmamasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede filizlerin toprağı yararak daha kolay dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Dişleri Ayırma Yöntemi ile Çoğaltma
Lilyum çiçeğinin soğanlarından yani yavrularından nasıl çoğaltıldığını yukarıda sizinle paylaştık. Buna benzer bir diğer yöntem ise dişlerini ayırarak çoğaltma yöntemidir. Her bir lilyum soğanı, tıpkı sarımsak gibi pek çok dişten meydana gelir. Bu dişler, yeni birer lilyum çiçeği olarak büyüyebilirler.
- Öncelikle lilyum çiçeğinin dibini dikkatli bir şekilde kazarak en dışta kalan soğanları dikkatli bir şekilde ayırmalısınız.
- Bu soğanları ayırdığınızda, dişlerinin olduğunu göreceksiniz. Bu dişleri tek tek ve dikkatli bir şekilde ayırmalısınız.
- Ayırdığınız dişleri kasa gibi bir kap içerisine, dişleri yukarıda kalacak ve üzeri şeffaf bir kapak ya da naylonla kapanacak şekilde ekebilirsiniz.
- Aydınlık olan ama çok da sıcak olmayan bir yerde bekleterek yumrucuk oluşturmalarını bekleyebilirsiniz.
- Yumrucuklar nohut büyüklüğüne ulaştığında ve köklendiğinde saksıya dikebilirsiniz.
Çoğalttıktan Sonra Lilyum Çiçeğinin Bakımı
Lilyum çiçekleri hangi yöntemle çoğaltılırsa çoğaltılsın, sonrasında bakım aşamaları normal bir lilyum gibi olmalıdır. Öncelikle toprağı sürekli nemli kalmalıdır ancak bu bol bol ve sürekli sulamak demek değildir. Toprağın eşit derece ıslanması ve kuru kalmaması gerekir. Soğuk ortamları sevmeyen lilyum çiçeği, çoğaltıldıktan ve yeni saksısına alındıktan sonra da 20 derece sıcaklıkta büyütülmelidir. Aydınlık ortamları seven lilyum çiçeğinin güneş alması da önemlidir. Sulamasına, ortam sıcaklığına, toprağın kalitesine ve nemliliğine dikkat ettiğiniz lilyumlar, sağlıklı bir şekilde büyüyerek rengarenk çiçekler verecektir.
Lilyum Çoğaltmanın Püf Noktaları
- Ayırdığınız lilyum soğanlarını toprak içerisinde saklayarak bir sonraki sene ekmek için saklayabilirsiniz. Doğru ortam şartlarında kendiliğinden tekrardan filizlenip büyüyecektir.
- Dişleri ile ayırma yöntemini uygularken ayırdığınız soğanların sayısını abartmamaya çalışın. Çünkü ana kökün de zayıf kalmaması ve gelecek yıl çiçek açması gerekir.
- Dişlerinden ayırdığınız soğanlar, nohut büyüklüğüne geldiğinde buzdolabında 1 ay kadar bekletebilirsiniz. Böylece yapraklarının daha gür olmasını sağlayabilir ve büyümesini hızlandırabilirsiniz.
- Bazı cins lilyum çiçekleri virüs taşıyabilir. Bu virüsler kendisine zarar vermez ama başka cins lilyumlar ile bir araya geldiğinde onları çürütebilir. Bu nedenle birbirine çok yakın olsalar bile çoğalttığınız lilyum çeşitlerini ayrı saksılara dikmenizde fayda var.
Bu yazımızda lilyum nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını, farklı yöntemlerini ve aşamalarını sizin için derledik. Siz de bahçenizdeki lilyumlara yenilerini eklemek, yaşam alanlarınızı bu rengarenk çiçekle zenginleştirmek istiyorsanız rehber niteliğindeki bu yazımızı mutlaka okumalısınız. Bu güzel çiçeğin bakımı hakkında merak ettiğiniz diğer bilgilere ve bakım aşamalarına aşağıdaki yazılarımızda ulaşabilirsiniz.