Dağ Palmiyesi Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Salon çiçeği dendiğinde akla ilk gelen bitkilerden biri olan dağ palmiyesi saksı değişimi nasıl yapılır merak ediyorsanız, sizin için derlediğimiz aşamaları ve püf noktalarını Cicek.com’daki bu yazımızda bulacaksınız. Siz de sağlıklı bir dağ palmiyesi yetiştirmek istiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
Tropikal bir tür olan dağ palmiyesinin yaşam alanlarınıza uyum sağlaması için tüm bakım aşamalarını eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekir. Dağ palmiyesi yani chamaedorea elegans bitkisinin bakım aşamaları arasında en önemlilerinden biri ise saksı değişimidir. Bakımı kolay olan ama aynı zamanda birkaç püf nokta ile sağlıklı ve uzun bir ömür yaşayabilen dağ palmiyesi, dayanıklı ev bitkileri arasında yer alıyor. Saksı değişimi de birçok türe göre oldukça kolay ve zahmetsiz şekilde yapılıyor. Sulama, ışık, toprak gibi tüm bakım aşamalarını gerçekleştirdiğiniz bir dağ palmiyesi, uzun süre yaşam alanlarınızı süslemeye ve havasını değiştirmeye devam edecektir!
Adım Adım Saksı Değişimi
Dağ palmiyesi yavaş büyüyen bitki türleri arasında yer alıyor. Bu nedenle saksısının sık sık değiştirilmesi gerekmiyor. Dağ palmiyesinin saksısını değiştirmeden önce mevcut köklerin saksıyı tam olarak doldurup doldurmadığına bakmanız gerekir. Eğer kökler büyümüşse ve saksının her noktasına nüfuz ediyorsa, saksıyı değiştirme zamanınız gelmiş demektir. Aşağıda dağ palmiyesi saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını ve tüm aşamalarını bulabilirsiniz.
- Öncelikle dağ palmiyesi bitkisini mevcut saksısından yavaşça ve incitmeden çıkarmanız gerekir. Bunu yaparken oldukça dikkatli olmanızda fayda var. Köklerinin ve gövdesinin zarar görmesi, bitkinizin hastalanmasına ve solmasına neden olacaktır.
- Saksıdan çıkarılan dağ palmiyesinin köklerinde toprak kalmış olabilir. Köklerini topraktan dikkatli bir şekilde temizleyerek bitkiyi yeni toprağına ve saksısına hazırlayabilirsiniz.
- 3’te 1’i toprak ile doldurulan saksının içerisine dağ palmiyesi bitkisini nazik bir şekilde yerleştirin. Köklerini tam ortaladıktan sonra kalan kısımları toprak ile doldurabilirsiniz.
- Bitkiyi yeni saksıya yerleştirdikten ve yeni toprakla doldurduktan sonra, sulama yapmanız gerekiyor. Bu ilk sulamayı yaparken saksı altındaki tabağı suyla dolduracak şekilde bir sulama yapabilirsiniz. Tabakta kalan fazla suyu ise bitkinizin çürümemesi için dökebilirsiniz.
Dağ Palmiyesinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Saksı değişimi aşamalarından en önemlisi, dağ palmiyesi için doğru toprağı seçmektir. Köklerin tutunduğu bu toprak, aynı zamanda bitkiye ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri de sağlayacaktır. Peki dağ palmiyesinin toprağı nasıl olmalıdır?
- Dağ palmiyesinin toprağı geçirgen olmalıdır. Yani sulama sırasında fazla suyu bünyesinde tutmayan ve dengeli bir şekilde atan bir toprak tercih edilmelidir.
- Besin öğeleri açısından zengin bir toprak olması tavsiye edilir. Çünkü bitkiniz ihtiyacı olan tüm besin öğelerini topraktan alacaktır.
- Toprağın her zaman biraz kum ile karıştırılması tavsiye edilir. Bu, geçirgenliğini de artıracaktır.
- Dağ palmiyesi tuzlu toprak sevmez, bu nedenle toprağı öncesinde bir saksı yardımıyla süzdürerek yıkayabilir ve tuzdan arındırabilirsiniz.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Chamaedorea elegans bitkisinin yeni saksısını seçmek, oldukça önemli bir aşamadır. Çünkü yeni saksısını sevmeyen dağ palmiyesi, burada yaşamak istemeyecektir. Bitkinizin uzun süre sağlıklı bir şekilde yaşaması için yeni saksıya geçerken dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda sizinle paylaşıyoruz!
- Saksı değiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, çok büyük bir saksıya geçiş yapmamaktır. Mevcut saksıdan bir boy büyük bir saksı işinizi görecektir.
- Saksının alt kısmında drenaj için deliklerin olması gerekir. Çünkü toprakta kalan fazla su, bu delikler aracılığıyla dışarıya aktarılır ve bitkinin fazla su nedeni ile çürümesi engellenir.
- Pişmiş toprak ile hazırlanan bir saksı kullanırsanız, fazla sulama nedeniyle bitkinin çürümesinin de önüne geçebilirsiniz. Bu saksılar, plastik saksılara göre suyu daha hızlı kurutur.
- Bitkiyi mevcut saksıdan çıkardıktan sonra kök kısmını tıpkı eski saksısındaki derinlikte kalacak şekilde yeni saksısına ekmeniz gerekir. Eğer daha derine ya da daha yüzeye yerleştirirseniz, kök sistemine zarar verebilirsiniz.
- Saksılar aynı zamanda dekoratif anlamda da yaşam alanlarınızı zenginleştirdiği için, zevkinize ve konumlandıracağınız alanın dekorasyonuna göre saksı seçebilirsiniz.
Saksı Değişiminden Sonra Dağ Palmiyesi Bakımı
Dağ palmiyesi genellikle 2 yılda bir saksısının değiştirilmesine ihtiyaç duyar. Fazla büyüdüğü durumlarda bu süre 1 yıla kadar inebilir ya da yaşı ilerledikçe 3-4 yılda bir saksısı değiştirilebilir. Saksıyı değiştirdikten sonra dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, bitkinin konumlandırıldığı yeri değiştirmemektir. Saksısı değiştirilen dağ palmiyesinin yeni bir ortama da alışmaya çalışması zor olacaktır. Sulama, ışık ve nem oranına dikkat edildikten sonra bitkiniz yeni saksıya da alışacaktır. Bazen toprak yüzeyinde hastalıklar meydana gelebilir. Alt kısımdaki toprağı kontrol ettiğinizde ve herhangi bir sorun ile karşılaşmadığınızda saksıdaki toprağı tamamen değiştirmek yerine yüzey kısmındaki toprağı yenileyebilirsiniz. Bakım koşulları aynı şekilde devam eden bir dağ palmiyesi, yeni saksısında da yaşam alanlarınızda yer almaya devam edecektir.
Dağ Palmiyesi Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Saksı değişimi, kökler kendilerini saksıdan dışarı ittiğinde veya kenara doğru büyüdüğünde yapılmalıdır.
- Saksı değişimi için en iyi zaman ilkbahar mevsiminin başlarıdır. Çünkü saksı değişimi sırasında bitkinin maruz kaldığı sıcaklık ve nem oranı oldukça önemlidir.
- Her zamankinden bir boy büyük saksı seçilmelidir ancak saksının yüksekliği biraz daha fazla olmalıdır. Çünkü dağ palmiyesinin kökleri daha derine büyüme eğilimi gösterir.
- Köklerin çok kırılgan olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle saksı değişimi sırasında tek el ile değil, çift el ile gövdesi ve kökleri tutulmalıdır.
- Eğer yeni toprak çok sert ise, bitkinizin büyümesi oldukça zor olacaktır. Bu nedenle toprağa kum karıştırarak toprağı geçirgen bir hale getirebilirsiniz.
Dağ palmiyesinin saksı değişimi için ihtiyacınız olan her şeyi yazımızda bulabilirsiniz. Doğru toprak ve saksının, saksı değişimi sürecinde ne kadar önemli olduğunu unutmamanızı tavsiye ederiz. Püf noktalarına dikkat ederek ve tüm aşamaları eksiksiz tamamlayarak dağ palmiyesini yeni yuvasına güvenle taşıyabilirsiniz.
Dağ Palmiyesi Bakımı: Yağmur Ormanlarından Bir Parça
Dağ Palmiyesi Nasıl Çoğaltılır?: Evinizi Tropikal Bir Ormana Çevirin